Hlavní obsah

Vltavské břehy zaplnili pražští strašidelní pekelníci

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V předvečer svátku svatého Mikuláše se v Praze konala tradiční čertovská plavba na Čertovce, na kterou se z pekla sjely desítky čertů. Tradiční plavbu pro děti si ale užívali i dospělí. V reportáži si můžete prohlédnout nejen pekelníky, ale také Mikuláše s andělem.

Vltavské břehy zaplnili pražští strašidelní pekelníciVideo: Novinky

 
Článek

Společnost Pražské Benátky ve spolupráci s Muzeem Karlova Mostu připravila na předvečer svátku sv. Mikuláše již tradiční čertovské plavby pro děti. Spojena je i s výstavou betlémů. „Letos je to o tradici českých Vánoc, tradic obdarovávání,“ řekl Novinkám pražský převozník a ředitel Pražských Benátek Zdeněk Bergman.

Čertovka se pro tento večer zaplnila čerty a celodřevěnými loděmi typu Vodouch, které k Čertovce již neodmyslitelně patří. Přibližně čtyřicetiminutovou plavbu zpestřily pověsti a příběhy čertů, u kterých loďka zastavovala. Čerti kromě povídek ukázali i práci s ohněm.

Mikuláš s čertem se vrací, většině hygieniků nevadí

Domácí

„Máme 14 čertů, kteří vypráví svůj příběh. Snažíme se, aby strach dětí byl úměrný, umíme s dětmi pracovat citlivě, pokud budou hodné, tak se snad nestane žádná nepříjemnost,“ usmívá se Bergman s tím, že akci samozřejmě doprovází koronavirová opatření.

„Dodržujeme všechna ďábelská nařízení. Jsme doprava do a z pekla. Samozřejmě každý musí mít ďábelský test nebo očkování, tak jak je to v pekle běžné a normální,“ dodává Bergman.

Foto: Novinky

Čerti dokonce umí plivat oheň.

„Já se čertů nebojím, celý rok jsem byl hodný,“ řekl Novinkám sedmiletý Adam. Zato pětiletý Rostík se prý čertů bál. „Já jsem se nejvíc bál toho černýho,“ svěřil se chlapeček.

Uprostřed plavby se na loď dostavil i Mikuláš společně s andělem. Děti jim zazpívaly a za odměnu dostaly dobroty.

Mikuláš, čert a anděl: historie a tradice spojené se sv. Mikulášem

Vánoce

Lodě vyjíždějí v patnáctiminutových intervalech až do 21. hodiny z tajemného podzemního přístaviště Judita.

Reklama

Výběr článků

Načítám