Hlavní obsah

Mikuláš s čertem se vrací, většině hygieniků nevadí

Právo, rea, rap, cie, vor, plk, kal, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli bude podle tradice Českem chodit Mikuláš s andělem a čertem. Loni jejich poutě po českých rodinách přerušila pandemie koronaviru, letos se opět vracejí. Většina hygieniků k jejich návštěvám rodin výhrady nemá, nabádají ale k dodržování hygienických opatření a platných nařízení.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pravidla jsou stejná jako při běžném potkávání se. Lidé, kteří spolu nežijí v jedné domácnosti, by ve veřejných prostorách měli mít zakryté dýchací cesty. Respirátory nebo nanoroušky by v nějaké podobě měly obsahovat i masky Mikulášů, čertů a andělů,“ řekla Právu Lenka Šimůnková, ředitelka KHS Ústeckého kraje.

Připustila, že s dodržováním rozestupů to je v případě mikulášské nadílky dost složité. „Všeobecně však platí, že pokud chce někdo zůstat zdravý a nenakazit se, musí se chránit,“ zdůraznila.

Mikuláš, čert a anděl: historie a tradice spojené se sv. Mikulášem

Vánoce

Vedle protipandemických opatření se změnila ještě jedna věc: dřív Mikuláš nabízel své služby pomocí lístečků s kontaktem například na veřejných nástěnkách nebo sloupech veřejného osvětlení. Nyní lidé jejich návštěvu většinou poptávají na sociálních sítích.

„Nenašel by se tu náhodou mezi vámi nějaký laskavý Mikuláš s andělem a umírněným čertem, kteří by k nám chtěli, až nastane čas, zajít?“ píše jedna maminka z Prahy 6 na Facebooku.

Návštěvy už nestíhají

Své služby nabízí přímo i Mikuláš. „Zdravím všechny Hanspaulačky a Hanspauláky, pokud by měl někdo zájem o to, aby jejich děti navštívili dva čerti, Mikuláš a anděl v neděli od 16 do 21 hodin, kontaktujte mě zprávou. Cena dohodou,“ píše jeden z nich.

Zájem o Mikuláše s čertem je například na Karlovarsku veliký. „Zájem je úplně šílený. Museli jsme několik rodin odříct, protože bychom to prostě nestihli,“ uvedl Marian z Jenišova, který s kamarády jako čert vyráží s nadílkou za dětmi již přes dvacet let.

Čokoláda na Mikuláše jde letos na dračku

Ekonomika

V Ústeckém kraji se Mikuláš podívá na netradiční místa. Spolu s čerty a andělem vyrazí v neděli odpoledne například do botanické zahrady v Teplicích. „Společně se budou procházet areálem a posvítí si na hříšníky, kteří budou mít co do činění s čertem. Ty hodnější pak odmění malým dárkem,“ řekl Právu ředitel zahrady Petr Šíla.

Program s Mikulášem a čerty, ale také s divadelním představením nebo výstavou betlémů připravil na víkend zámek Kačina nedaleko Kutné Hory. „Malí návštěvníci si mohou připravit básničku, tanec či písničku, kdyby náhodou potkali na zámeckém nádvoří Mikuláše s čertem a andělem,“ lákal na vánočně vyzdobený zámek ředitel Národního zemědělského muzea Kačina Pavel Douša.

Pekelná show

Původně plánovali v Kopřivnici zorganizovat mikulášský víkend. Kvůli protipandemickým opatřením z něj sešlo, i když o Mikuláše děti zcela nepřijdou. Město vymyslelo náhradní Mikulášskou jízdu, kdy Mikuláš s andělským a ďábelským doprovodem pozdraví děti z kočáru taženého koňmi při okružní jízdě ulicemi města.

Pekelnou show připravili už na sobotu v Safari resortu v Hluboké u Borovan na Českobudějovicku. Tady se návštěvníci podívají do vyzdobených čertovských komnat, které se nacházejí v jedné z budov na půdě.

Anketa

Zvete si domů čerty s Mikulášem?
Ano
17,7 %
Ne
82,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4935 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám