Hlavní obsah

Mikuláš, čert a anděl: historie a tradice spojené se sv. Mikulášem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikuláš v bílém rouchu a mitře, s dlouhými vousy a velkou berlou, doprovázen hodným andělem a zlým čertem. Každý rok 5. prosince v podvečer trojice navštěvuje rodiny s malými dětmi přesvědčit se, zda byly děti za uplynulý rok hodné. Odkud se ale mikulášská tradice vzala? A kdo byl původně onen Mikuláš?

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Článek

Kdo byl svatý Mikuláš

Mikuláš tak, jak ho známe dnes, vychází z postavy svatého Mikuláše (řecky Nikolaos). Narodil se kolem roku 280 v likyjském městě Patara na území dnešního Turecka. Byl patronem námořníků, rybářů, obchodníků, lékárníků, právníků, studentů, vězňů a především dětí.

Odhaduje se, že se stal biskupem již ve velmi mladém věku. Za svého života proslul štědrostí. I díky množství zázraků, které se udály na jeho přímluvu, jde o jednoho z nejuctívanějších svatých (i když nebyl nikdy oficiálně prohlášen za svatého).

Jako nejčastější atribut mívá Mikuláš u sebe tři zlaté koule na knize jako symbol legendy o třech dcerách, která praví, že zchudlý šlechtic poslal své tři dcery do veřejného domu, aby si vydělaly na věno. Mikuláš jim ale dal zlaťáky, aby to nemusely dělat.

Jiná legenda vypráví, že Mikuláš podobným způsobem pomohl zadlužené rodině, aby otec neskončil ve vězení a dcery v nevěstinci. Mikuláš je proto označován také jako patron prostitutek.

Sv. Mikuláš - kostel, kde podle pověsti sloužil mši sto let mrtvý kněz

Tipy na výlety

Mikuláš, čert, anděl

Ve středověku se na jeho oslavu pořádaly tzv. biskupské chlapecké hry, ze kterých se postupně vyvinul obyčej svatomikulášských obchůzek a průvodů. Ustrojené Mikuláše doprovázeli čerti, andělé a další bizardní masky během maškarních průvodů.

Do dnešní doby se zachovalo trio Mikuláš a jeho dva společníci anděl a čert. Anděl má za úkol chválit hodné děti, čert naopak vyhrožuje těm zlobivým, že si je odnese s sebou do pekla mezi další hříšníky. Anděl se pak často zlobivých dětí zastává a společně s nimi čertovi slibuje, že v dalším roce budou hodnější.

Strašení čerty se rodičům nemusí vyplatit

Vánoce

Kdy chodí Mikuláš?

Podle lidové víry svatý Mikuláš sestupuje každý rok 5. prosince navečer z nebe na zem a spolu s čertem a andělem obchází lidské příbytky.

To, že Mikuláš chodí v předvečer svého svátku, a ne v den svého svátku, je odvozeno od skutečnosti, že pro naše předky byl počátkem dne západ slunce dne předchozího. Proto se mikulášská obchůzka a nadílka koná již 5. 12., i když svátek sv. Mikuláše připadá až na 6. 12. V roce 2023 5. prosinec vychází na úterý.

Mikulášské nadělování má udělat dětem radost, ale i vychovávat

Vánoce

Mikulášská nadílka

Mikulášská nadílka se odvozuje od toho, jak byly děti v uplynulém roce hodné. Dítě obvykle přednese trojici básničku nebo zazpívá písničku. Mikuláš se poté dítěte ptá, jestli bylo hodné, a nahlíží do své knihy, zda mluví pravdu.

Pokud dítě zlobilo, dostane v nadílce jako varování bramboru nebo uhlí. Pokud bylo hodné, je obdarováno ovocem, sladkostmi a různými pamlsky.

Mikuláš a Santa Claus

V každé zemi se svátek Mikuláše slaví jinak. V některých evropských zemích, USA, Austrálii a části Afriky vystupuje svatý Mikuláš jako hlavní vánoční duch. Ve Spojených státech amerických se Mikuláš přetransformoval v Santa Clause, který nosí dárky o Vánocích.

V České republice po vzoru původní tradice navštěvuje děti o adventu, v předvečer svého svátku jako předzvěst větších vánočních darů a rozdělování dárků pod vánoční stromeček přenechává Ježíškovi.

Turečtí archeologové tvrdí, že našli ostatky svatého Mikuláše

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám