Hlavní obsah

Veterán Vendelín rozjásal rybáře

Novinky, pab, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Ohromnou úlevou skončil pro rybáře čtvrteční výlov rybníka v Merklíně na Plzeňsku. S posledními kapry se v síti zatřepal i veterán Vendelín.

Foto: MAČ - Jan Baka

Jaroslav Rudiš na svém čtení v Ostravě v roce 2012

Článek

Kapitální sumec vážící bezmála šedesát kilogramů bez úhony přečkal loňskou povodeň, která z rybníka vyplavila většinu ryb.

"To nám spadl kámen ze srdce. Ve skrytu duše jsem doufal, že se objeví. Říkal jsem si, že  je přece lišák, který by se jen tak nenechal spláchnout z rybníka, kde už dvacet let spokojeně žije. Jenže  voda se loni v srpnu hnala přes hráz a mohla ho klidně vzít s sebou. Když se v síti hned neobjevil, už tak jistý jsem si jeho přítomností nebyl," řekl ředitel a.s. Klatovské rybářství Jaroslav Průcha. 

Naděje umírá poslední

Rybáři už postupně ztráceli naději, že svého miláčka ještě někdy uvidí. V sítích po zátahu už nebyla skoro ani jedna ryba, když se najednou v kruhu mezi rybáři zvířila voda a  více jak dvoumetrové "torpédo" vyjelo k hladině. 

Ohlušující jásot rybářů  probral desítky zkřehlých zvědavců na břehu rybníka, kteří se přišli na Vendelína podívat.  "Před třemi roky, kdy jsme rybník lovili naposledy, měl 49 kilo. Přibral nám dalších šest," liboval si Průcha.

Sumec se vrátí zpět do rybníka. Strach, že by Vendelína mohli ulovit pytláci, rybáři nemají. "Zlámal by jim všechny pruty," konstatoval jeden z nich.  

Reklama

Související témata:

Související články

Sumec na dně přehrady hlídá tekutý poklad

Celkem 902 lahví sektu odpočívá v hloubce čtyřiceti metrů nedaleko hráze Vranovské přehrady. Klid pro zrání vína v nezvyklém prostředí s teplotou pěti stupňů...

Výběr článků

Načítám