Hlavní obsah

Sumec na dně přehrady hlídá tekutý poklad

Novinky, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VRANOV NAD DYJÍ

Celkem 902 lahví sektu odpočívá v hloubce čtyřiceti metrů nedaleko hráze Vranovské přehrady. Klid pro zrání vína v nezvyklém prostředí s teplotou pěti stupňů Celsia a tlakem čtyřiceti atmosfér hlídá od středy zvláštní hlídač. Pětatřicet kilogramů vážící a 160 centimetrů dlouhý sumec Lech.

Foto: Milan Haluška

Projížďky

Článek

Že bude dobrým hlídačem sumec dokázal již na suchu. Přemíra pozornosti mu nedělala dobře, a tak kousl odvážlivou mladou ženu, která chtěla hlídače světa pod hladinou pohladit.

Tradice ukládání vína na dno přehrady začala v roce 1999. Následující rok Vranov slavil devítisté výročí existence a sekt po dvanáctiměsíčním zrání na dně byl určen k tomuto jubileu. Každý rok nyní vinaři skladují na dně přehrady o jednu láhev více.

Letos uložili Veltlínské zelené ročníku 2001, Ryzlink rýnský a Muškát moravský téhož ročníku. Všechny vína mají za sebou osm měsíců přírodního kvašení a zrání ve sklepích společnosti Vinné sklepy Lechovice. Prodána budou příští rok v aukci.

Finále aukce vloni ponořených vín pořadatelé plánují na 16. srpen letošního roku. Výtěžek dražby určen na sbírku pro Konto Paraple.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám