Hlavní obsah

Vedle Bashobory vypadá i Kristus jako amatér. Podvodný africký léčitel přijel na polské turné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Zázračný“ léčitel z Ugandy, katolický kněz John Bashobora, který o sobě tvrdí, že vzkřísil 40 nebožtíků (tedy o 37 více než Ježíš) a dokáže vyléčit nevyléčitelné, je v současnosti na turné v Polsku.

Foto: Archiv Právo

John Bashobora

Článek

Do konce července uskuteční uzavřené seance v devíti městech, kam mají přístup jenom osoby, jež zaplatí 130 zlotých (zhruba 720 korun). Nejde o nic jiného než o zneužívání naivity a lidského neštěstí, upozornila polská média.

„Kněz Bashobora jezdí do Polska pravidelně od roku 2007. S věřícími se setkává nejen ve velkých městech, ale i v malých diecézích na pozvání jejich biskupů. Na Národní stadion ve Varšavě za ním v roce 2013 dorazilo 60 tisíc lidí a v roce 2017 jich bylo 40 tisíc,“ napsala v pátek Gazeta Wyborcza.

„Jediný zázrak, který se na těchto shromážděních odehrál, byl ten finanční, když nezdaněné miliony putovaly do církevních pokladnic,“ uvedla tehdy pro TVN24 levicová europoslankyně Joanna Senzsynová.

Není všechno zlato, co se třpytí

„Lidé na setkáních s tímto knězem-léčitelem pláčou, omdlévají a křičí. Dějí se tam neuvěřitelné věci. Po setkání se však cítí uzdravení. Mnozí ujišťují, že otec Bashobora dokáže vzkřísit mrtvé, tak jako prý na svět vrátil svou nebohou sestru,“ uvedl jezuitský mnich Pawel Sawiak. Bashobora prý dorazil na její pohřeb, sestra se probudila a znovu zemřela až tehdy, co ji bratr vyzpovídal a požehnal jí.

„Nevěřím, že John Bashobora dokáže vzkřísit mrtvého. V konkurenci s ním by vypadal slabě i Ježíš Kristus,“ zažertoval kdysi na toto téma polský biskup Józef Życiński. Nyní ho doplnil kněz Andrej Kobiliński, vedoucí katedry etiky Univerzity kardinála Wyszynského ve Varšavě.

„To, co předvádí kněz z Ugandy, mě spíš děsí, než fascinuje. Chápu lidi, kteří v bolesti či smutku chodí na setkání s ním a hledají vše, co by jim pomohlo zachránit těžce nemocného, ale je třeba postupovat s rozvahou. Není všechno zlato, co se třpytí,“ uvedl Kobiliński.

Kněz předvedl věřícím v Polsku zázrak. Vyinkasoval od nich zázračné peníze

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám