Hlavní obsah

Vědci z Nového Zélandu vyšlechtili cibuli „bez slz“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AUCKLAND

Kuchaři a kuchařky dobře znají muka, kdy je potřeba oloupat a nakrájet několik kilogramů cibule. Těkavé látky v ní obsažené totiž dráždí oční sliznici, která pak značně slzí. Novozélandští vědci však teď oznámili, že se jim pomocí genových mutací podařilo získat novou odrůdu cibule kuchyňské, která dráždivé látky neobsahuje.

Článek

Vědci z Nového Zélandu doslova utišili gen v DNA cibule, který byl zodpovědný za tvorbu zmíněné sloučeniny síry. Podle jejich názoru by po testech mohla být nová odrůda zeleniny na pultech obchodů již v příštím desetiletí. Výzkum podle profesora Colina Eadyho začal v roce 2002, kdy japonští genetici lokalizovali přesně gen zodpovědný za syntézu těkavých látek v buňkách cibule.

„Dříve jsme si mysleli, že slzavá látka se tvořila spontánně při krájení cibule, ale oni dokázali, že je to řízeno enzymaticky. Tady na Novém Zélandu máme schopnost vložit do cibule DNA využitím technologie utišování genů vyvinuté Australskými vědci. Ta technologie tvoří sekvence DNA, které vypínají gen tvořící slzavou látku v cibuli, takže ten enzym se nakonec vytvoří. Takže když takovou zeleninu krájíte, nenutí vás to k slzám,“ prohlásil profesor Eady.

Podle něj by navíc vědci mohli sloučeniny síry „přesměrovat“ na sloučeniny zodpovědné za vůni a zdraví cibule, takže by celý proces mohl dokonce zlepšit její celkovou chuť. „Očekáváme, že zdravotní účinky a chuťový profil budou dokonce zvýšeny tím, co jsme provedli. Doufáme v to, že budeme mít v podstatě spoustu příjemných, sladkých vůní spojených s cibulí bez těch, které souvisejí s hořkostí, štiplavostí a tvorbou slz,“ dodal Eady na konferenci pěstitelů cibule v Nizozemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám