Hlavní obsah

Vědci natočili na mořském dně podivného hlavonožce, vypadá jako plyšák

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvláštně vypadajícího hlavonožce natočili američtí vědci na mořském dně nedaleko Kalifornie. Fialový tvor vypadal až nerealisticky a připomínal plyšovou hračku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci natočili na mořském dně u Kalifornie roztomilou sepioluVideo: Reuters

 
Článek

Záběry pořídili výzkumníci z průzkumné lodi Nautilus pomocí dálkově ovládané ponorky. Nejprve si nebyli jistí, jestli se jedná o chobotnici nebo sépii, ale když se přiblížili, zjistili, že to je druh sépie známý jako Rossia pacifica.

„Vypadá tak uměle! Je to, jako kdyby tam nějaké dítě upustilo svou hračku,“ říkala jedna členka vědeckého týmu v komentáři k videu. Další dodali, že oči hlavonožce vypadají, jako by byly namalované.

Tato sepiola, což je podtřída, do které tvor patří, vypadá jako kombinace chobotnice a olihně, je však příbuzná spíše se sépiemi – stejně jako ony se dokáže zahrabat v písku na dně. Na povrchu zůstanou jen její oči, kterými hledá kořist. Dorůstá do délky až 11 centimetrů.

Sepiola se vyskytuje v severní části Tichého oceánu a většinou je k nalezení v hloubce kolem 300 metrů. Jsou však zaznamenány i výskyty ve větších hloubkách. Třeba tato konkrétní je z hloubky 900 metrů. Vědci z akvária v Monterey Bay k tomuto pozorování dodali, že sepiolu spatřili i v hloubce 1300 metrů.

Tým z lodi Nautilus zveřejnili video s fialovým hlavonožcem minulý pátek. Od té doby již nasbíralo přes 1,5 miliónu zhlédnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám