Hlavní obsah

Ve vídeňském taxíku zapomněla 13 tisíc eur. Poctivý řidič je vrátil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké štěstí v neštěstí měla ve Vídni jedna úřednice, když v minulých dnech cestovala taxíkem a převážela více než 13 tisíc eur (330 200 Kč) v hotovosti. Po zaplacení a vystoupení totiž obálku s penězi v autě zapomněla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Suma patřila jejímu šéfovi, který pracuje jako daňový poradce a jemuž měla peníze na schůzce předat. Když své pochybení zjistila, už si představovala, jak jí představený zatápí v pomyslném pekle, napsal server OE24.at.

Jenže z řidiče taxislužby se vyklubal přímo anděl. Když spatřil obálku na zadním sedadle a odhalil její obsah, nevěřil svým očím.

Nález okamžitě nahlásil centrále taxislužby, která zákaznici podle telefonu nahlášeného při rezervaci vypátrala. Zoufalé ženě se velmi ulehčilo a poctivého řidiče zasypala díky.

Předtím ještě stačila o svém neštěstí informovat šéfa, který úřednici hrozil, že ztracené peníze bude muset zaplatit ze svého. Finanční podnikatel se navíc ukázal jako poměrně skoupý, když nálezci dal pouze sto eur (2540 Kč), ačkoli by mu náleželo mnohem více.

Podle rakouských norem má nálezce nárok na deset procent sumy, a pokud je obnos vyšší než dva tisíce eur (50 800 Kč), činí nálezné pět procent.

Zlatý dukát

„Mně nejde o to, aby nálezné bylo podle předpisů, ale o lidskost. Každý by měl myslet i na své bližní,“ komentoval příběh 58letý řidič jménem Fazli, který pro taxislužbu jezdí už bezmála dvacet let.

Skoupost finančníka nakonec vykompenzovala centrála taxislužby, která řidiče odměnila zlatým dukátem. „Jsme nadšeni, že máme v naší flotile tolik skvělých taxikářů, jako je Fazli. Žijeme poctivostí a lidskostí,“ prohlásila šéfka ústředny Eveline Hruzová.

Policie zatkla tokijského taxikáře za to, že najel do holubů a jednoho zabil

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám