Hlavní obsah

Váza, kterou žena koupila za necelou stovku, se v aukci prodala za skoro 2,3 milionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američanka Jessica Vincentová koupila v charitativním obchodě Goodwill ve Virginii vázu za 3,99 dolaru (přibližně 90 korun). Ta se však nyní vydražila za více než 100 tisíc dolarů (téměř 2,3 milionu korun). Šlo totiž o vzácný a cenný kus italského skla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žena věděla, že její váza je podstatně dražší, než jaká byla její pořizovací cena, ale takto vysokou částku nečekala.

„Měla jsem pocit, že by to mohl být kus za tisíc nebo dva tisíce dolarů,“ řekla Jessica Vincentová, která si skleněnou vázu koupila v charitativním obchodě v okrese Hanover ve Virginii.

„Ale neměla jsem tušení, jak vzácný kousek to vlastně je, dokud jsem ho trochu víc neprozkoumala,“ řekla Vincentová o vzácné váze.

Na jejím dně si totiž všimla písmene M, o němž se domnívala, že by mohlo odkazovat na Murano, italský ostrov poblíž Benátek, proslulý sklářskými výrobky.

Vincentová se tedy vrhla na internet, kde ji nadšenci upozornili, že se váza podobá dílu slavného italského architekta a designéra Carla Scarpy.

Žena tedy poslala fotografie aukční síni Wright a téměř okamžitě se ozval její prezident Richard Wright, aby si s ní popovídal. „Jakmile jsem uviděl fotografie, měl jsem opravdu dobrý pocit,“ řekl Wright.

Minulý týden se váza prodala za 107 100 dolarů (více než 2,4 milionu korun).

Koupil ji neznámý soukromý sběratel umění v Evropě poté, co byla oficiálně identifikována jako součást Scarpovy série s názvem Pennellate ze 40. let 20. století, informoval list The New York Times.

Šaty princezny Diany se v aukci prodaly za 26 milionů

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám