Hlavní obsah

8 z 10 Britů porušuje nařízenou karanténu

– Londýn

Více než 80 procent obyvatel Spojeného království nedodržuje zásady izolace, pokud u sebe objeví příznaky onemocnění covid-19 anebo byli v kontaktu s někým, u koho se koronavirus potvrdil. Uvedla to v pátek agentura Reuters s odvoláním na studii vědců z univerzity King's College London.

Foto: Profimedia.cz

Nejdůležitější pokyn britské vlády směrem k občanům zní - pokud můžete, zůstaňte doma. Většina z nich se tím ale neřídí.

Článek

Průzkum například zjistil, že pouze 18,2 procenta lidí, kteří u sebe vypozorovali symptomy covidu-19 v posledních sedmi dnech, neopustilo domov. Jen 11,9 procenta lidí si přitom vyžádalo test. A pouze 10,9 procenta lidí, kterým pracovníci státního zdravotnického systému (NHS) nařídili po blízkém kontaktu s nakaženým člověkem izolaci, tak činilo po celých čtrnáct dní.

„Naše výsledky naznačují, že finanční omezení a zodpovědnost za péči (o jiné lidi) měla vliv na dodržování vlastní izolace, na záměr sdílet detaily o blízkých kontaktech," uvedli autoři studie. Finanční podpora v době izolace by tak podle nich mohla pozitivně ovlivnit dodržování karantény.

Lidé bez příznaků budou moci ukončit karanténu i izolaci bez druhého testu

Domácí

Spojené království hlásí nejvyšší počet mrtvých s covidem-19 z celé Evropy, a pátý nejvyšší na světě. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse se v zemi koronavirem nakazilo už více než 418 tisíc lidí, s covidem-19 tam zemřelo skoro 42 tisíc lidí.

Premiér Boris Johnson v úterý oznámil v reakci na nárůst nových případů přísnější opatření proti šíření nákazy v Anglii. Rozšíří a zvýší se mimo jiné i pokuty za porušení pravidel. Za porušení izolace hrozí pokuta až 10 tisíc liber (asi 296 tisíc korun). Vláda zároveň nabízí podporu 500 liber (přes 14 tisíc korun) lidem v karanténě, kteří nemohou pracovat z domova a přišli kvůli tomu o příjem.

Chudým v karanténě Británie platí, aby ji dodržovali

Evropa

Neznalost a neinformovanost

Důvodů pro nedodržování izolace bylo ale podle studie více. Většina dotazovaných lidí například neuměla určit klíčové symptomy covidu-19 (kašel, horečku, ztrátu chuti a čichu). Někteří dotazovaní pak neznali vládní opatření.

Průzkum vyvolává zásadní otázky o účinnosti anglického testovacího a trasovacího systému, píše Reuters s tím, že ho provází problémy a nedaří se mu plnit cíl dohledat 80 procent kontaktů. Po čtyřměsíčním zpoždění spustily Anglie a Wales ve čtvrtek mobilní aplikaci na dohledávání kontaktů.

Studie vychází z dat sesbíraných mezi 2. březnem a 5. srpnem, zúčastnilo se jí 31 787 respondentů starších 16 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám