Hlavní obsah

V záchranné stanici simulují lištičce divočinu. Krmí ji v liščí masce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Richmond

Zaměstnanci centra pro divoká zvířata v Richmondu v americkém státě Virginie se starají o nalezené liščí mládě tak, aby se co nejvíce cítilo jako ve volné přírodě. Obnáší to mimo jiné krmení v realistické masce, aby si malá liška myslela, že je stále u matky.

Ošetřovatelé v Richmondu krmí mládě v liščí masce.Video: MELISSA STANLEY/RICHMOND WILDLIFE CENTER, AP

 
Článek

Lidé v záchranné stanici Richmond Wildlife Center se v současnosti starají mimo jiné také o malé liščí mládě, na které narazil místní muž při venčení psa. V době nálezu měla lištička sotva jeden den, ještě měla zbytek pupeční šňůry a nálezce si dokonce myslel, že jde o kotě.

Zaměstnanci centra se rozhodli malé lišce vytvořit takové podmínky, aby se co nejvíce cítila jako v přírodě, informoval server Euronews. Proto ji například každé dvě až čtyři hodiny krmí na velké plyšové lišce a na hlavu si k tomu nasazují liščí masku. Mládě pak má k dispozici ještě i menšího liščího plyšáka.

Ale ačkoliv to vypadá spíše jako recese, která má jen zpříjemnit pracovní den, lidé z centra jsou přesvědčeni, že jde o způsob, jak mláděti usnadnit úspěšný návrat do přírody. „Je důležité, aby si zvířecí sirotci chovaní v zajetí nezvykali na člověka,“ uvedla stanice na sociálních sítích. Vedle masky a plyšáků se tak například snaží co nejvíce potlačit „lidské“ zvuky a navodit dojem, jako by se kolem žádní lidé vůbec nevyskytovali.

Šťastné shledání. Malé slůně zabloudilo, ochránci hledali jeho mámu pomocí dronů

Koktejl

Lidé z richmondského centra se nejprve snažili najít matku, aby mláděti umožnili se k ní vrátit. Nakonec se jim podařilo najít místo, kde lišky pobývaly, ale od správce daného objektu se dověděli, že všechna tato zvířata byla nedávno odchycena a odvezena.

Začalo proto pátrání po dalších nalezených malých liškách, které přebývají v jiných záchranných stanicích, a podařilo se najít další tři mláďata zhruba stejného věku. Účelem je, aby si zvykla také na přítomnost živých lišek. Všechna čtyři pak poputují k organizaci Animal Education and Rescue Organization, která se postará o jejich návrat do volné přírody.

„Cílem je, aby zvířata po návratu do přírody měla vyšší šanci na přežití, ale také aby uměla rozpoznat svůj druh a tím pádem se rozmnožovala a přispěla tak k silné populaci divokých zvířat,“ shrnula účel snažení richmondské záchranné stanice její výkonná ředitelka Melissa Stanleyová.

Pes vběhl do nory za liškou. Ven ho dostali až jihočeští hasiči

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám