Hlavní obsah

V Turecku nalezli ostatky milenců mrtvých tisíce let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DIYARBAKIR

Při archeologických vykopávkách v provincii Diyarbakir na jihovýchodě Turecka byly objeveny ostatky údajně nejstarších milenců na světě, muže a ženy, kteří zemřeli v objetí před více než 8000 lety. Informoval o tom turecký deník Radikal.

Článek

Archeologové odhalili 22 hrobek z období neolitu a v jedné z nich nalezli ostatky páru, který spočíval v objetí a nohy měl vzájemně propletené. Ostatky pocházejí z doby kolem roku 6100 před naším letopočtem.

Tímto nálezem turečtí archeologové předstihli své italské kolegy, kteří loni v severoitalské Veroně nalezli ostatky muže a ženy v podobné poloze z doby před 7000 lety.

Kosterní ostatky tureckých "milenců" odpovídají muži starému asi 30 let a asi dvacetileté ženě. Turečtí experti je nyní podrobí výzkumu, aby jak upřesnili věk, tak i stanovili příčiny smrti.

"Byli pohřbeni společně a my věříme, že společně také zemřeli," řekl šéf archeologického týmu a profesor univerzity Hacettepe v Ankaře Halil Tekin. Vyšetřování příčin jejich skonu by mělo ukázat, zda zemřeli na nějakou nemoc nebo se stali obětí zločinu, dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám