Hlavní obsah

V Texasu naklonovali ze 40 let starého vzorku vzácného koně Převalského

Novinky, Jakub Štěpánek

V americkém Texasu se povedlo naklonovat vzácného koně Převalského. Poslední žijící druh divokého koně se ve volné přírodě prakticky nevyskytuje a žije pouze v zajetí. Hříbě Kurt vznikl z genetického vzorku odebraného už v roce 1980.

Foto: Profimedia.cz

Mládě koně Převalského. Ilustrační foto

Článek

Kurt se narodil 6. srpna na veterinární stanici Timber Creek Veterinary v Texasu. Jeho genetický fond pochází od koně Kuporoviče, který žil v letech 1975 až 1998. Vzorek DNA byl uchován ve speciálním boxu po dlouhých 40 let.

Zdravotní stav Kurta se zdá být dobrý, žije se svoji náhradní matkou a vykazuje všechny běžné znaky mláděte. „Kope okolo sebe, když je jeho prostor narušen a požaduje od své náhradní matky mléko. Vypadá naprosto zdravý,” uvedl Shawn Walker, vedoucí výzkumu ve společnosti ViaGen Equine, která ve spolupráci se zoo v San Diegu Kurta „vytvořila”.

Nejosamělejší slon světa se vydá vstříc lepšímu životu

Koktejl

Jakmile Kurt bude starší, bude přemístěn právě do San Diega, kde se připojí ke stádu dalších koní Převalského, kde by si měl najít vhodnou klisnu k páření.

Koně Převalského přežívají poslední desetiletí pouze díky zoologickým zahradám. Na světě žije zhruba 2000 jedinců. Poslední zaznamenaný výskyt ve volné přírodě je datován do roku 1969.

Reklama

Výběr článků

Načítám