Hlavní obsah

V Rusku našli unikátně zachovalého mamuta

Právo, Eva Turečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Unikátní objev hlásí ruští vědci ze Sibiře: na poloostrově Jamal našli pozůstatky šestiměsíční samičky mamuta. Objev je výjimečný nejen proto, že jde o mládě, ale zejména pro zcela mimořádnou zachovalost ostatků.

Článek

"Co se týče stavu mamuta, jde o nejvýznamnější objev v historii," řekl agentuře ITAR-TASS Alexej Tichonov ze Zoologického ústavu Ruské akademie věd. Jeho americký kolega, přední expert na mamuty Larry Agenbroad, je podobného názoru. "Nález mláděte mamuta v jakémkoli stavu je velmi vzácný," řekl BBC s tím, že ví jen o třech podobných případech.

Vědce šokovala celistvost mláděte. Nedotčený je nejen jeho chobotek, ale i oči, na mnoha místech trupu má i po deseti tisíci let zachovalou srst. "Není na něm nic poškozeného, s výjimkou chybějícího ocasu," shrnul Tichonov stav 50kilogramového zvířete.

Mládě, které od minulého týdne zkoumají odborníci, našel v květnu pastevec Jurij Chudij poblíž řeky Juribej. K podrobné analýze, zahrnující i tomografické vyšetření vnitřních orgánů, má být mamutek přepraven do Japonska.

Chlup se prodává za stovky korun

Mamuti vymizeli v poslední době ledové - vědci soudí, že k tomu mohly přispět klimatické změny, nebo i nadměrný lov předchůdci dnešního člověka. Někteří experti doufají, že se časem podaří najít použitelný biologický materiál k umělému vyšlechtění mamuta. Klíčem mají být například buňky se zachovalou strukturou DNA a následné genetické kombinace se slony.

Známým nalezištěm ostatků mamutů je právě ruská Sibiř. Odborníci ale varují, že kvůli ekonomické situaci tamních obyvatel a poptávce sběratelů končí mnohé cenné nálezy na černém trhu v Jakutsku, a k vědcům se nedostanou.

"Stačí se dnes podívat na jakoukoli specializovanou burzu na internetu a zjistíte, že se palec (2,54 cm) dlouhý chlup mamuta prodává za padesát dolarů," upozornil Agenbroad. "Rusko říká, že ostatky mamutů patří vládě. Jenže ve skutečnosti na to nikdo nedbá."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám