Hlavní obsah

V Pelhřimově vystaví nejmenší sochu v Evropě

Novinky, jky
Pelhřimov

Pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit bude mít nový exponát do sbírky. A jeho velikost bude fakticky daleko menší než jeho význam. Půjde totiž o nejmenší jezdeckou socha na světě, která bude měřit po všech stranách necelý jeden centimetr.

Článek

Když už se nějaké náměstí nazývá podle některé významné osobnosti, povětšinou tam stojí i socha onoho příslušné státníka, vojevůdce či umělce. Na Masarykově náměstí v Pelhřimově – městě rekordů ale žádný Masaryk nestojí. Tedy až dosud.

Od 25. června bude náměstí zdobit socha kuriózní a rekordní zároveň - nejmenší jezdecká socha na světě, na které bude zpodobněný první československý prezident.

Tvořil podle fotografií

Výtvarník Lubomír Vaněk vytvořil pro Muzeum rekordů a kuriozit k jeho 15. narozeninám - miniaturní sochu prvního československého prezidenta T. G. Masaryka o rozměrech 9 x 9 milimetrů. Třetí rozměr sochy pak činí pouhopouhé 2 milimetry. Modelem rekordmanovi byly čtyři fotografie TGM, z toho dvě portrétní a dvě zachycující státníka na koni.

Dílo rekordman po dvou měsících příprav a zkoušek materiálů vytvaroval do definitivní podoby pod lupou s osminásobným zvětšením. Všechny detaily a rysy obličeje, které přesně odpovídají skutečnosti vytvaroval jehlou – ničím jiným by to ani nešlo! Hmota, z níž byla nejmenší socha vytvořena byla následně vypálena.

Sošku málem zničila kočka

Miniatura jezdecké sochy TGM bude slavnostně instalována na budově radnice v centru města, pod červenou tabulí s nápisem Masarykovo náměstí. Unikátní miniaturní socha, opatřená tabulkou s vysvětlujícím dvojjazyčným textem a fotografickou zvětšeninou dílka, bude ve čtvrtek rovněž zapsána do České knihy rekordů. 

Kuriózní je, že soška vůbec nemusela být slavnostně vystavena. Těsně před jejím dokončením, ji coby neznámý drobek, málem slízla ze stolu kočka Sněhurka patřící rekordmanovi. Ten ji ale naštěstí na poslední chvíli odehnal utěrkou se slovy: „Jedeš, ty potvoro“.

Reklama

Výběr článků

Načítám