Hlavní obsah

V Norsku se zjevila polární záře připomínající obřího ducha

Novinky, Jakub Kynčl
Mo i Rana

Nad norským městečkem Mo i Rana se na několik minut objevila polární záře, která ohromila všechny, kteří ji viděli. Obyvatelé města tvrdí, že polární záři už dlouhou dobu nespatřili, ale nyní se jim díky jasné obloze naskytl výjev, který ještě v životě neviděli. Polární záře nabrala tvar jakéhosi démona a po několika minutách zmizela jako pára nad hrncem.

Foto: Profimedia.cz

Polární záře nad Mo i Rana

Článek

Je to moment, na který někteří fotografové čekají i celý život. Nor Niels Giroud se dočkal. V moment, kdy se podivný výjev začal odehrávat na obloze, měl fotoaparát ve své blízkosti a po několika nastaveních začal fotit. Jedna fotografie mu pak vyšla zcela bezchybně a během jednoho dne obletěla svět.

Giroud vyfotil polární záři v norském městečku Mo i Rana, jehož jediným zajímavým orientačním bodem je to, že se nachází jižně od polárního kruhu. Nachází se v obci Rana v provincii Nordland.

Foto: Profimedia.cz

Polární záře nad Mo i Rana

Přírodní fenomén polární záře je známý mezinárodně jako Aurora Borealis. Polární záře vzniká, když se do magnetické části atmosféry (magnetosféry) dostane tok částic, kterým je mimo jiné i sluneční vítr. Částice tohoto větru se srazí s atomy magnetosféry a ty vyzáří energii ve formě světla, kterému se říká polární záře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám