Hlavní obsah

V Mexiku objevili tisíce skvěle dochovaných jeskynních maleb

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Burgos

Archeologové v severovýchodním mexickém regionu Burgos našli celkem 4926 velmi dobře dochovaných jeskynních maleb. Ty jsou vyvedené v červené, žluté, černé a bílé barvě. Zobrazují většinou lidi a zvířata.

Foto: Profimedia.cz

Malby vědce přímo uchvátily.

Článek

Malby byly objeveny na 11 nalezištích. Zdi jedné z jeskyň byly pokryty dohromady 1550 malbami. Archeologové se přitom domnívali, že oblast nebyla obývána starověkými kulturami.

Malby naznačují, že v oblasti pohoří San Carlos žily nejméně tři tlupy sběračů a lovců. Expertům se zatím nepodařilo malby datovat, doufají nicméně, že chemickou metodou přibližné stáří maleb dokáží analyzovat.

Žádné předměty

"Nenašli jsme žádné předměty, které by korespondovaly s malbami," informoval archeolog Gustavo Ramirez z Mexického národního institutu antropologie a historie.

Foto: Profimedia.cz

Malby většinou zobrazovaly lidi.

V jedné z jeskyň našli archeologové vyobrazení prehispánské zbraně pro lov vrhače oštěpů, známého též jako atlatl. Tento předmět doposud nebyl na jiných malbách v mexickém státě Tamaulipas viděn.

Objevené malby jsou považovány za velmi důležitý nález, protože dokumentují přítomnost dávné kultury v oblasti, kde se doposud mělo za to, že "nic nebylo", dodal Ramirez.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám