Hlavní obsah

V londýnské katedrále uspořádali zádušní mši za toulavou kočku

Michael Švarc, Novinky, Michael Švarc

V londýnské katedrále v Southwarku se koncem října konala netradiční bohoslužba. Vzpomínalo se během ní na toulavou kočku jménem Doorkins Magnificat, která budovu posledních 12 let obývala, ale koncem září pošla. Podle děkana Andrewa Nunna byla mezi návštěvníky katedrály velmi oblíbená.

Foto: Profimedia.cz

Kočka Doorkins byla neodmyslitelnou součástí katedrály.

Článek

„Byla enormně populární a mnoho lidí ji sledovalo na Twitteru, mnozí se na ni při návštěvě katedrály zaměřovali,” uvedl Nunn pro server CNN a doplnil, že někteří ji brali i jako vlastního mazlíčka.

„Když uhynula, odezva byla veliká, věděli jsme, že musíme něco udělat – zkrátka jsme to nemohli ignorovat,“ vysvětluje děkan důvod, proč pro malou šelmu uspořádali v chrámu vzpomínkovou mši streamovanou přes internet. „Přišlo nám to zcela na místě.“

Kočka, které se zkráceně říkalo jen Doorkins, poprvé do katedrály zabloudila v roce 2008 mezi Vánocemi a Novým rokem, když pátrala po potravě. V dalších letech ji návštěvníci vídali čím dál častěji ležet na lavicích, plížit se u oltáře i v průběhu bohoslužeb nebo spát ve vánočním betlémku. Jednou byla přítomna také u návštěvy královny Alžběty II., na kterou se podle CNN letmo podívala, než opět usnula.

Foto: Profimedia.cz

Kočka byla přítomna i během návštěvy britské královny.

Když kočka loni oslepla i ohluchla, ujal se jí kostelník, který se o ni staral až do poslední chvíle.

Přitáhla do chrámu víc lidí

Lidé na sociálních sítích Nunnovi poděkovali za citlivou bohoslužbu a sdíleli vlastní vzpomínky na zvířecí obyvatelku katedrály. Jeden z biskupů se však na Twitteru dotázal, zda jde o vtip. Podle něj byla mše vzhledem ke koronavirové situaci necitlivá, s přihlédnutím k faktu, že lidé nemohou v této době vypravit ani řádný pohřeb svým blízkým.

Nunn však uvedl, že ničeho nelituje a že ho překvapilo, kolik lidí během online bohoslužby pro kočku smutnilo. „V této době je všude plno emocí a občas něco takového může přimět lidi, aby je vypustili,“ vysvětlil děkan s tím, že kočka oslovila i publikum, které on sám oslovit nedokázal. „Smířil jsem se s faktem, že ji na Twitteru sledovalo více uživatelů než mě a že do chrámu přivedla více lidí než já,“ dodal.

Do chrámu prý občas zabloudili i návštěvníci, kteří by běžně nepřišli, protože hledali Doorkins. „Myslím, že zjistili, že jsou vítáni. Skončit na posvátném místě a strávit nějaký čas s kočkou pro ně bylo dobré,“ uzavřel.

Kočka stará 2200 let. Na tajemné peruánské planině odhalili velký obrazec

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám