Hlavní obsah

V Londýně je takové vedro, že tam rostou banány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Brit Ripon Ray žije v Londýně a je amatérským zahradníkem. Na své zahradě má i banánovník, který však kvůli chladnému britskému podnebí nikdy nenesl plody. Až dosud. Letos se totiž po vlně veder na rostlině objevily banány.

Video: AP

 
Článek

Dvaačtyřicetiletý muž byl doslova ohromen, když na své zahradě na východě města objevil toto typicky tropické ovoce, napsal v pátek server deníku Express. „Až do teď na mé zahradě banány nikdy předtím nerostly. Je to zvláštní,“ popsal Ray s tím, že zatím ani neví, o jaký druh se vlastně jedná.

Foto: AP

Britovi vyrostly na zahradě v Londýně banány

Do londýnské čtvrti Hackney se přistěhoval před více než deseti lety. Tehdy banánovník koupil a zasadil před domem. Každou zimu se bojí, že rostlina uhyne. Ve studeném počasí mu prý hnije přímo před očima.

„V posledních letech přežila drsné podmínky a rostla čím dál víc. Teď jsem procházel zahradou a říkal si, že už je moc velká. A pak jsem si všiml, že tam rostou banány. Byly tam dva trsy,“ dodal.

Pěstování banánovníku v bytě je možné, ale ne snadné. Prozradíme vám, jak na to

Zahrada
Foto: AP

Ripon Ray a jeho banány na zahradě v Londýně

V Británii plodí jen zřídka

Podle webových stránek Královské zahradnické společnosti se banánovníky obvykle těžko přizpůsobují britskému počasí a doporučuje se, aby byly v zimních měsících přemístěny do interiéru. Venku kvetou a plodí jen zřídka.

„Když se řekne banány, vybaví se vám Asie, Malajsie, Singapur nebo Karibik, tedy místa s monzuny a tropickým počasím. Když se nad tím zamyslíme, zjevně v tom hraje velkou roli globální oteplování – kdo by si pomyslel, že Londýn je centrem banánů,“ poznamenal Ray.

Vedro v Texasu. Meteorologové upekli sušenky na palubní desce v autě

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám