Hlavní obsah

V Indonésii se narodilo mládě kriticky ohroženého druhu nosorožce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V národním parku Way Kambas na východě indonéského ostrova Sumatra se narodilo mládě kriticky ohroženého nosorožce sumaterského (Dicerorhinus Sumatrensis). Ochránci zvířat po celé zemi jásají, protože u tohoto druhu se počítá každý exemplář.

Foto: Profimedia.cz

Mládě nosorožce sumaterského

Článek

Nosorožčí sameček přišel na svět v sobotu ve 460. den březosti, deset dní před plánovaným termínem. Váží 25 kilogramů, ale v dospělosti může dosáhnout hmotnosti až 1,5 tuny. Jméno zatím nedostal, informovala francouzská televize TF1.

„Jde o druhé mládě nosorožce sumaterského narozené v roce 2023. To dále posiluje závazek naší vlády k ochraně nosorožců v Indonésii,“ potvrdila indonéská ministryně životního prostředí a lesnictví Siti Nurbaya Bakarová.

Od roku 2012 přišlo na svět v rámci chovného programu parku Way Kambas na svět celkem pět exemplářů tohoto tlustokožce. Předchozí mládě se tady narodilo v září. Místní stádo nyní čítá deset kusů.

Rodiči nejčerstvějšího novorozence jsou sedmiletá samička Delilah, která se v tomto parku sama narodila, a sameček Harapan. Ten spatřil světlo světa v roce 2007 v zoologické zahradě v americkém Cincinnati, od roku 2015 ale žije na Sumatře.

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) zbývá na celém světě už jen méně než 80 jedinců nosorožce sumaterského.

Nosorožcům se za poslední století zkrátily rohy. Zřejmě kvůli pytlákům

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám