Hlavní obsah

V čínské zoo přebarvili psy na pandy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-čou

Zoologická zahrada v čínském městě Tchaj-čou vzbudila nemalé emoce, když se pokusila návštěvníky nalákat na takzvané pandí psy. Již z tohoto označení se dá odvodit, že jde o psy, jejichž srst je nabarvena tak, aby připomínali pandy.

Skandál v čínské zoo – barví tam psy jako pandyVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Návštěvníci zoo v Tchaj-čou v čínské provincii Ťiang-su při pohledu na dvě podivné „pandy“ většinou nevěděli, co si mají myslet nebo na co se to vlastně vůbec dívají. V jednom z výběhů se totiž pohybovala zvířata, která připomínala pandy, ale jejich tvary ani pohyby tomu neodpovídaly.

Na záběrech, které byly pořízeny 3. května, jsou vidět „pandy“, které však svým chováním připomínají psy. A skutečně to psi i jsou. Jde o dva kusy plemene čau-čau, jejichž srst nechali provozovatelé zoologické zahrady přebarvit tak, aby vypadali jako pandy.

Někteří návštěvníci to považovali za podvod, ale zoo se hájí tím, že skutečné pandy nikde neinzeruje. Ve všech materiálech je totiž uveden výraz pandí psi, zatímco pandy jako takové nikde zmíněny nejsou. Cedulka přímo u výběhu pak sice udává, že může jít o přirozené zbarvení psů, ale také připouští možné úpravy.

Jediná pandí trojčata na světě slaví 9. narozeniny

Koktejl

„Původně to byli dva čau-čau. Nápad na jejich obarvení přišel z internetu a cílem je zvýšit atraktivitu pro návštěvníky, přitáhnout jich k nám více. Předem jsme avizovali, že to nejsou skutečné pandy, takže nejde o žádný podvod,“ řekl k tomu Liou Čchiou-ming, mluvčí zoologické zahrady.

Zároveň také uvedl prozaický důvod, proč tam nemají skutečné pandy velké: zoo je totiž malá a nemá potřebné vybavení ani zaměstnance s příslušnou kvalifikací, aby je tam mohli chovat.

Počet návštěvníků se zvýšil

Nabízí se také otázka, jaké následky může obarvení srsti pro psy mít. „Pokud je pes zdravý a má dlouhou srst, je barvení možné. Pokud se provede profesionálně, nepřijde barva do styku s kůží, protože dlouhá srst poskytuje zhruba centimetrovou rezervu,“ cituje agentura AP profesionálního kadeřníka, označovaného jako Lolo.

Ten také vysvětlil, že barvy pro domácí mazlíčky obsahují přírodní rostlinné složky a jedna tuba stojí v přepočtu kolem 330 korun. Přebarvení psů čau-čau je podle něj také velmi drahé, protože je náročné a vyžaduje velice zkušeného „kadeřníka“.

Navzdory rozhořčeným reakcím veřejnosti se však záměr zoo podle všeho zdařil. Podle AP tam totiž jsou oba pandí psi nadále a stali se kuriozitou, která skutečně zvýšila počty návštěvníků.

Medvěd, nebo člověk v kostýmu? Nerozumíte tomu, vzkázala lidem zoo

Koktejl

Výběr článků

Načítám