Hlavní obsah

Medvěd, nebo člověk v kostýmu? Nerozumíte tomu, vzkázala lidem zoo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoologická zahrada ve východočínském městě Chang-čou se po obviněních na sociálních sítích brání a ujišťuje, že ve výběhu jsou skuteční medvědi, a nikoli lidé převlečení za tyto šelmy.

Je to medvěd, nebo člověk?Video: Reuters

 
Článek

Spekulace vyvolaly záběry jednoho medvěda, který stál na zadních nohou tak, že to vyvolávalo dojem, jako by to byl člověk v medvědím kostýmu, uvedl server BBC News. Zoologická zahrada v reakci na snímky a záběry uvedla, že lidé „nerozumějí“ tomuto druhu. Medvědi malajští, nejmenší druh na světě, jsou obvykle velcí jako pes, uvedla zoo. Jedná se o ohrožený druh pocházející z deštných pralesů jihovýchodní Asie.

Na videu je vidět medvěd, jak stojí na okraji svého výběhu, drží tlapy podél těla a pozoruje návštěvníky. Uživatelé sociálních sítí se ptali, jak může zvíře stát tak vzpřímeně na tak štíhlých nohou, a debatovali také o povislých kožních vacích kolem jeho boků, které podle nich připomínaly špatně padnoucí medvědí oblek. Po zveřejnění záběrů se návštěvnost zoologické zahrady v Chang-čou zvýšila o 30 procent na přibližně 20 tisíc lidí denně.

Je to zcela normální

„Někteří lidé si myslí, že stojím jako člověk. Zdá se, že mi moc nerozumíte,“ uvedla zoo v příspěvku napsaném z pohledu medvědice Angely. „Když se řekne medvěd, první, co vás napadne, je obrovská postava a ohromující síla. Ale ne všichni medvědi jsou behemoti a ztělesněné nebezpečí,“ uvedla zoologická zahrada a zdůraznila, že jde o opravdu drobný druh. Tito medvědi jsou podle zoo ve stoji na zadních nohou vysocí 1,3 metru, což je méně než polovina velikosti medvědů grizzly.

Podle zooložky Ashleigh Marshallové z Chesterské zoo jde o opravdového medvěda a dodala, že tento druh opravdu často vypadá jako člověk v kostýmu. Na dotaz ohledně volné kůže uvedla, že to je normální a velmi důležitý aspekt jeho anatomie. Záhyby pomáhají chránit medvědy před predátory, protože volnost jim umožňuje „otočit se v kůži“ a bránit se v případě napadení velkým zvířetem, například tygrem.

Ovšem případy, kdy se zoologické zahrady pokoušely o náhrady skutečných zvířat, nejsou ojedinělé. Například v roce 2017 zoo v Kuang-si na jihovýchodě Číny slibovala tučňáky, na návštěvníky však čekaly jen nafukovací atrapy. V provincii Che-nan zase za lva vydávali velmi huňatého psa, tibetského mastifa. Mimo Čínu pak měli v několika případech nabarvení osli vzbudit u návštěvníků zdání, že se dívají na zebry.

Pandy svačí na židlích u stolu jako lidé

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám