Hlavní obsah

V Číně nabízejí tři tisíce dívkám, které se vdají dostatečně brzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady ve východočínském okrese Čchang-šan oficiálně vyhlásily odměnu pro mladé ženy, které se vdají ve věku 25 let a nižším. Je to jeden z nástrojů, který má podpořit porodnost a zastavit pokles čínské populace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Odměna, kterou úředníci v okrese Čchang-šan pro mladé nevěsty vypsali, představuje rovných tisíc čínských jüanů, což je v přepočtu něco málo přes tři tisíce korun. Podle oficiálního prohlášení to má podpořit „sňatky přiměřené věku“ a také motivovat k početí dětí. Nárok na tuto odměnu mají pouze ženy, které se vdávají poprvé, ale úřady vedle toho vypsaly řadu dalších příspěvků, například na péči o děti nebo na vzdělání rodičů.

Jde o jedno z opatření, které má zvýšit porodnost, protože Čína loni zaznamenala první pokles počtu obyvatel za posledních šedesát let. A pokud by tento trend pokračoval, může to mít ve stárnoucí populaci značný vliv na čínskou ekonomiku.

Ale to je právě i jeden z důvodů, proč porodnost v Číně klesá. V tamějším značně konkurenčním prostředí totiž mladí lidé staví na první místo kariéru, kvůli níž Číňanky nemají děti buď vůbec, nebo jich nechtějí mít více. Server The Guardian pak s odvoláním na čínská státní média uvádí, že míra porodnosti v této zemi za rok 2022 patří k nejnižším na světě.

Svobodným ženám se děti prodraží

Situaci zhoršuje také skutečnost, že čínská státní politika znevýhodňuje svobodné matky, pro něž se tak péče o děti stává velmi nákladnou. Ostatně životní náklady a obavy z vývoje čínské ekonomiky patří obecně mezi častá rizika, která mladí Číňané uvádějí jako důvody, proč nechtějí svatby a děti.

Výsledkem tak je vedle nízké porodnosti také rekordně nízký počet sňatků. The Guardian uvádí data z čínské vládní zprávy z letošního června, podle nichž bylo loni v Číně uzavřeno pouze 6,8 milionu nových manželství. To je nejnižší číslo od roku 1986 a o 800 tisíc méně než v roce 2021.

Matka nutila malého Číňana dělat domácí úkoly, tak utekl na policii

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám