Hlavní obsah

Matka nutila malého Číňana dělat domácí úkoly, tak utekl na policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetiletý Číňan už nehodlal dále snášet, jak ho matka nutí dělat domácí úkoly, a tak se rozhodl s tím něco udělat. Zamířil na policejní stanici ve městě Čchung-čching a tam požádal o umístění do dětského domova.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Každý den mi nadává, že nemám hotové úkoly. Pořád mě otravuje, abych se učil,“ řekl na stanici chlapec, že už toho má dost.

Policisté pro jistotu přísné mamince zavolali a ta synova slova potvrdila s tím, že by ji nikdy nenapadlo, že to chlapec může řešit až takovým způsobem. Muži z policejního sboru tak životem otrávenému školákovi chvíli domlouvali a mezitím zavolali jeho otci, aby si jej přišel vyzvednout. A ačkoliv se klukovi moc nechtělo, nakonec přece jen odjel domů.

Širší problém

Tato historka však nevyvolala pouze shovívavé úsměvy, ale představuje další střípek do diskuse ohledně čínského školství a společenských hodnot. Zhruba ve stejné době se totiž na čínských sociálních sítích objevilo video, v němž žena hystericky křičí na svého syna za to, že domácí úkol nevypracoval správně. Při tom mu uštědří nejednu ránu.

Komentáře u videa litovaly chlapce, ale mnozí rodiče školáků měli pochopení i pro matku. Někteří lidé však upozorňovali, že na vině je v prvé řadě čínský školský systém.

Ten je totiž extrémně konkurenční a uspějí v něm jen ti nejlepší, respektive ti nejpracovitější. Spousta dětí je tak nucena doslova biflovat celé učebnice, aby jejich výsledky ve škole byly v ideálním případě perfektní.

Za pomyslnou hranici mezi úspěšnou a neúspěšnou budoucností se v Číně obecně považují přijímací zkoušky na vysoké školy. Ty jsou v celé zemi jednotné, a tak poskytují jistým způsobem nejpřesnější, ale zejména přímé porovnání všech uchazečů.

Faktorem, který situaci ještě více zhoršuje, je pak aktuální vysoká nezaměstnanost mezi mladými lidmi v Číně, která letos v červnu podle webu Today Online dosáhla rekordní úrovně 21,3 procenta. Tlak čínských rodičů na vzdělání a školní výsledky dětí tak ještě vzrostl.

Naštvala ho matka, tak 11letý kluk vyrazil na kole k babičce. Ujel 130 kilometrů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám