Hlavní obsah

V Česku byla objevena zcela nová houba

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Třicetiletá Eva Honzíková z Plzně se zapíše do dějin české mykologie. Jako první našla na území České republiky vzácnou houbu masenku lišejníkovou. V Čechách byl nový druh houby naposledy objeven ve 20. letech minulého století. Tehdy byl poprvé nalezen klouzek žlutavý.

Foto: Jan Merunka

Mezi staršími byla oporou H.Zápotocká (č. 58),která i mezi jednotlivci patřila k nejlepším. V družstvu ji doplnili F. Sommer, M. Hrušková a M. Bartoš.

Článek

Přestože unikátní masenku lišejníkovou, připomínající dřevěný květ, objevila dokumentátorka botanického oddělení Západočeského muzea v Plzni už před téměř třemi roky, až nyní odborníci zjistili, o jaký druh se jedná a že jde o český primát.

Tento týden bude předána jako vzácný exemplář do herbáře Národního muzea na další vědecké zkoumání. "Připadám si jako mořeplavec, který objevil neznámý ostrov," svěřila se šťastná objevitelka.

Radost po letech

"Kroužkovali jsme s kolegou ornitologem ptáky u rybníka v Postřekově na Domažlicku. Na větvi vrby jsme si všimli neobvyklé houby s okrouhlou hnědou plodnicí o průměru šest centimetrů. Tak divnou houbu jsem ještě nikdy neviděla. Rady si s ní nevěděl ani odborný mykolog, kterému jsem ji ze zvědavosti donesla a který ji nedokázal ani podle literatury určit. To mě šokovalo. Nechala jsem houbu na katedře biologie Západočeské univerzity v Plzni. Předtím jsem si ji vyfotila, abych měla památku, a dál žila v tom, že jsem našla něco zajímavého, ale jenom nevím co," vzpomínala nadšená botanička.

Dočkala se až skoro po třech letech. "O to větší mám teď radost. Skoro jsem tomu nemohla uvěřit. Nic podobného jsem v životě nezažila a asi už ani nezažiji," dodala.

Pomohla náhoda

Mykolog Stanislav Holec z plzeňské univerzity řekl, že když k němu žena přišla poprvé s houbou, byl překvapený stejně jako ona.

"Vůbec jsem netušil, co je to za druh. Listoval jsem všemi možnými atlasy, ale nikde jsem ji nenašel. Dost jsem si s tím lámal hlavu," uvedl Holec. Až nedávno se mykolog trefil do černého.

"Náhodou jsme listoval v překladu zahraničního atlasu a houbu tam objevil. Po konzultacích s dalšími odborníky jsem dospěli k závěru, že jde o první doložený nález masenky v Čechách. Je to tvrdohouba tvořící útvary podobné lišejníkům. Roste velmi vzácně od jara do podzimu v listnatých a smíšených, mokrých až bažinatých lesích nebo křovinách. Vyskytuje se především v Severní Americe, ale také v severozápadní Evropě," pokračoval Holec.

K nám se podle Holce houba dostala pravděpodobně větrem. "Musela to být velká náhoda," dodal mykolog. Na světě existuje okolo čtyř tisíc druhů vyšších hub.

Související témata:

Související články

Nečekaně znovu rostou hřiby

Vyrazit v prosinci do lesa a přinést čerstvé kloboučky na smaženici platilo odjakřiva za vrchol houbařského umění. Letos si takhle mohou zpestřit prosincový...

Výběr článků

Načítám