Hlavní obsah

Nečekaně znovu rostou hřiby

ČESKÁ REPUBLIKA

Vyrazit v prosinci do lesa a přinést čerstvé kloboučky na smaženici platilo odjakřiva za vrchol houbařského umění. Letos si takhle mohou zpestřit prosincový jídelníček i vyslovení amatéři.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

V pondělí 11. listopadu se uskutečnil v Plzni u pomníku na Homolce pietní akt k uctění památky válečných veteránů.

Článek

"Pár dní napršelo, pak bylo teplo a rozrostly se podzimní houby. V lesích mohou houbaři nalézt mnohé dobré jedlé houby, jako jsou hlíva ústřičná, která roste na pařezech, nebo šťavnatka modřínová, ta se dá nalézt pod modříny. Roste i strměnka mlženka nebo šťavnatka pomrazka," řekl jednatel České mykologické společnosti Miroslav Smotlacha.

"V lesích kolem Brna teď rostou hodně hlívy a penízovky. Vyskytují se rovněž bedly a čirůvka fialová," jmenoval nejznámější jedlé houby, které přinášejí houbaři na konzultace do houbařské poradny Moravského zemského muzea v Brně, zdejší mykolog Vladimír Antonín. "Nynější počasí s teplotami mezi pěti a deseti stupni houbám přeje, skončí ale s prvními mrazy," dodal Antonín.

Dokonce žampióny či hřiby

Podle mykologů se dá najít v lesích a na loukách stále několik desítek druhů hub, dokonce i žampióny či hřiby. "Ojediněle můžete narazit i na hřiba, ale nyní už jsou spíše k nalezení jiné druhy hub. Já sbírám lišky nálevkové, lištičky pomerančové, lakovky ametystové nebo tročky trubkovité trubkovitého. I tyto houby jsou jedlé a mají skvělou chuť. Stačí na dobrou polévku anebo do omáčky," řekl Právu českobudějovický znalec hub Karel Novotný.

"Dnes jsem měl v poradně bezmála dvacet kilogramů čirůvky topolové, den předtím strmělky mlženky a také václavky," potvrdil Právu profesionální mykolog Václav Paráček z Hradce Králové.

Kdo však přesně pozdní houby nezná, měl by zajít se poradit s odborníky, radí přerovský mykolog Jiří Polčák. "K nám jich v posledních dnech přišla dobrá desítka. Nejčastější chtěli určit různé druhy čirůvek, šťavnatek a penízovek. V košících ale měli i hlívu ústřičnou, houbu s názvem ucho jidášovo nebo jedovatou křepenitku svazčitou," uvedl Polčák.

Ptáci se znovu rozezpívali

Nečekaný výskyt pozdních hub potěšil houbaře ale jen někde, především v jižních oblastech republiky. Brát do lesa košíček na severu Čech a Moravy je podle zdejších mykologů už zcela zbytečné.

"My se pohybujeme po lese denně a žádný zvýšený výskyt hub jsme nezaregistrovali," řekl Právu Milan Orálek, jednatel Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí, a dodal:

"Lidi nám spíš volají, že ptáci zpívají jako na jaře, anebo že někde rozkvetl jírovec, a chtějí vědět proč. Je to samozřejmě teplým počasím, díky kterému se může v lese objevit i nějaká ta houba. Ale žádný houbařský boom to tady v Beskydech není. Spíš sem tam nějaká zapomenutá václavka," dodal ekolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám