Hlavní obsah

V centru Vídně budí rozruch provokativní skulptura - ženské přirození opatřené zuby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Provokativní skulptura se v těchto dnech objevila v historickém centru Vídně na známé ulici Graben: pět metrů vysoká růžová instalace, která znázorňuje ženské přirození se zuby na vnitřních stranách.

Foto: Iris Ranzinger, 2023 - Kultur im öffentlichen Raum Wien

Skulptura Chará, kterou vytvořila estonská umělkyně Kris Lemsaluová

Článek

Podle serveru oe.24 jde o součást projektu „Umění ve veřejném prostoru“ (KÖR), v jehož rámci dostávají autoři možnost, aby dočasně zkrášlili jednu z nejvýstavnějších ulic rakouské metropole.

Letos padla volba na výtvor 38leté estonské umělkyně Kris Lemsaluové, který ovšem budí rozpačité až kritické reakce. Možná i proto, že je umístěn nedaleko dvou katolických svatostánků – kostela sv. Petra a katedrály sv. Štěpána, vídeňské dominanty.

Jméno díla Chará je odvozeno ze starořeckého slova, které znamená „radost“. Instalace představuje portál ve tvaru vaginy, skrz níž přichází na svět nový život, nové vědomí, tvrdí autorka.

Vaginální monstra oslavují vulvy a děsí pražské kolemjdoucí

Kultura

Skulptura je inspirována postavou z řecké mytologie Baubo, která se snaží komickými a obscénními vtipy, například odhalením přirození, rozveselit bohyni plodnosti Demeter truchlící nad ztrátou své dcery.

„Brána k radosti“

Podle autorky by skulptura měla být vnímána jako „brána k radosti“, znázorňovat „neomezenou touhu“ a současně poukázat na to, že v dnešní společnosti stále dominují muži.

„Vídeň, kde jsem studovala, stála do jisté míry na počátku mé umělecké dráhy. Mám radost z toho, že jsem dostala možnost pokračovat v dialogu s městem. Chará pro mě symbolizuje to, že mohu beze strachu přistupovat k novým kapitolám a velkým změnám,“ uvedla autorka podle serveru Wiener Bezirksblatt.

Kolemjdoucí reagují různě. Některým skulptura připomíná velrybí tlamu, zatímco jeden Vídeňan řekl, že Chará vypadá jako zvednuté čelisti kamzíka. Zřejmě se objeví i další přirovnání, protože výtvor zůstane na ulici Graben až do 8. listopadu.

Kontroverzní dílo vyvolalo odmítavé reakce i na politické scéně. „Tento druh umění je nechutný. Poctivější by od (vídeňského starosty Michaela) Ludwiga bylo, kdyby tam nainstaloval červený zadek,“ prohlásil šéf vídeňské organizace strany Svobodných (FPÖ) Dominik Nepp.

Červený zřejmě proto, že jde o barvu Ludwigových sociálních demokratů (SPÖ). A zadek proto, že Vídeňané podle Neppa myslí, že si z nich radnice dělá „pr.el“, což je zřejmě narážka na program, v jehož rámci město dává sociálně slabším za určitých podmínek poukázky v hodnotě „pouhých 200 eur“ (4804 Kč).

Server Exxpress.at si mezitím všiml, že kolem skulptury se po jejím vztyčení nápadně často objevují policejní hlídky. Velení vídeňské policie ale vzkázalo, že zvláštní dohled nad dílem neplánuje, protože to prý „není nutné“.

Obří socha v Číně vyšla na miliony. Místním se ale nelíbí a bude se přesouvat

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám