Hlavní obsah

V Británii omylem rozvedli nesprávné manželství, soud to odmítá napravit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známá londýnská právnická firma specializující se na rozvody udělala chybu při práci s online systémem, jejímž důsledkem byl rozvod jiného manželství, než jaký byl původně záměr. A přestože zúčastnění volali po nápravě, soud jejich žádosti nevyhověl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Britská média informovala o politováníhodném případu z loňského října, kdy londýnská právní firma Vardags, která se specializuje na rodinné a rozvodové právo, chtěla rozvést jedno manželství, ale omylem to provedla u jiného páru.

Zjednodušeně řečeno to funguje zhruba tak, že i soukromá právní firma může do online rozvodového systému zadat žádost o rozvod, respektive ji potvrdit a na základě toho pak soud „vygeneruje“ rozhodnutí.

Když však loni v říjnu ve Vardags chtěli rozvést jeden manželský pár, omylem otevřeli spis manželů Williamsových. Paní Williamsová podala žádost o rozvod po 21 letech manželství již loni v lednu, ale manželé se mezitím ještě snažili dohodnout na finančním vyrovnání, a tak definitivní rozvod „na papíře“ ještě nebyl na pořadu dne. Stále se čekalo, jaké podmínky si Williamsovi dohodnou.

Oba si po rozvodu chtěli nechat dům, tak ho rozřízli napůl

Koktejl

Ale zmýlený zásah kanceláře Vardags znamenal takříkajíc potvrzení toho, co bylo v soudním systému dosud zaznamenáno, a tak trvalo pouhých 21 minut, než byli Williamsovi soudně rozvedeni.

Ve Vardags na tento omyl přišli o tři dny později a ihned požádali o zrušení rozhodnutí. Totéž udělali právníci paní Williamsové, přičemž všichni argumentovali tím, že zkrátka došlo k omylu a „stisku jiného tlačítka“.

Radost pana Williamse

Soudce Andrew McFarlane však jejich žádostem nevyhověl. Paní Willimsová například namítla, že k rozvodu došlo bez jejího souhlasu, jenže odpověď soudce McFarlanea se nesla v tom duchu, že její souhlas nebyl potřeba, protože ji zastupovali právníci, kteří byli oprávněni jednat za ni. Soud tedy jimi podanou žádost posuzoval tak, jako kdyby ji podala přímo ona sama.

Nicméně i kdyby byl příkaz k rozvodu neplatný, podle soudce je zde stále „silný veřejný zájem na respektování pravomocného rozvodového příkazu a zachování statusu quo, který jím byl nastolen“.

Jediný, kdo má z omylu radost, tak je podle všeho pan Williams. Jeho právníci totiž se soudcem McFarlanem velmi horlivě souhlasili. Podle nich tak rozhodnutí soudu platí „jednou provždy“ a může být zrušeno pouze soudem, nikoliv dohodou stran, citoval z jejich prohlášení server BBC.

Rakušanka se dvanáctkrát rozvedla se stejným mužem

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám