Hlavní obsah

Rakušanka se dvanáctkrát rozvedla se stejným mužem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco většina lidí je šťastná, když mají rozvod za sebou, jedna žena ze Štýrska si je užívá plnými doušky. Už dvanáctkrát se rozvedla se stejným mužem, aby se za něj vzápětí opět provdala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Důvodem ale podle všeho není opakované vzplanutí láskou, nýbrž ryze ekonomický kalkul. Žena totiž pobírala od roku 1981, kdy zemřel její první manžel, vdovský důchod.

Následující rok se provdala za svého druhého muže, s nímž se ale o šest let později rozvedla. Následovala série dalších jedenácti rozvodů a sňatků až do května 2022, ačkoli pár po celou dobu sdílel společnou domácnost.

Důchodový úřad v souladu s rakouskými zákony po jedenácti rozvodech vždy znova přiznal ženě vdovský důchod a po každém novém sňatku ještě tzv. odstupné ve výši 2,5 násobku ročního vdovského důchodu.

Když se žena rozvedla s druhým manželem podvanácté, došla důchodovému úřadu trpělivost a odmítl sociální dávky dále platit. „Věčná vdova“ si to nenechala líbit a obrátila se na soud.

„Nenávratně rozvráceno“

Všechny nižší instance ale její žalobu zamítly a minulý měsíc se za důchodový úřad postavil i nejvyšší soud. „Je to zneužití rozvodové legislativy,“ uvedli porotci s tím, že žena i její partner neříkali pravdu, když v žádostech o rozvod opakovaně tvrdili, že jejich manželství je „nenávratně rozvrácené“.

„Spíše lze předpokládat, že stěžovatelka a její druhý manžel toto v průběhu dvanáctého rozvodu uváděli v rozporu se skutkovým stavem, a dosáhli tak vlastně rozvodu po vzájemné dohodě, i když podmínky pro to nebyly splněny,“ konstatoval dále nejvyšší soud.

Tímto se podle deníku Kronen Zeitung stal dvanáctý rozvod vypočítavého páru neplatným, takže oba jsou – alespoň v tuto chvíli – stále manželi.

Ind se už 27 let marně snaží rozvést, nevyhověl mu ani Nejvyšší soud

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám