Hlavní obsah

V Bratislavě znovu otevřou slavnou lékárnu s původním mobiliářem z roku 1727

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislavskému magistrátu se podařil husarský kousek, když získal zpět od soukromníka původní mobiliář Lékárny u Salvatora z roku 1727. Slavnou lékárnu by měli opět otevřít do konce roku po dlouhých 28 letech.

LékarnaVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Po letech vracíme život a funkci národní kulturní památce Lékárny u Salvatora. Legendární prostory, které léta chátraly, jsme obnovili, vrátili jsme tam jedinečný barokní mobiliář a zanedlouho se do lékárny vrátí ta pravá lékárenská vůně,“ uvedl primátor Bratislavy Matúš Vallo na sociální síti.

Původní lékárna skončila svou činnost v roce 1995. Mobiliář získal soukromník, který ho odvezl z Bratislavy. Mobiliář naštěstí zůstal po celá léta nepoškozený a po rekonstrukci byl opětovně umístěn v prostorách lékárny v budově na Panské ulici v historickém centru slovenského hlavního města.

Lékárnu bude provozovat lékárnická komora. „Zahajujeme všechny procesy, které jsou nevyhnutelné k tomu, aby se lékárna mohla opětovně otevřít. Jsou poměrně komplikované, ale není to otevření jaderné elektrárny. Jistý čas to potrvá, ale věřím, že to stihneme ještě v tomto roce,“ řekl prezident lékárnické komory Ondrej Sukeľ. Hlavní město plánuje také obnovu fasády domu, v němž lékárna sídlí.

Vzkříšený pivovar získal evropskou cenu

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám