Hlavní obsah

Vzkříšený pivovar získal evropskou cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práci i život spojili manželé Jana a Pavel Prouzovi s pivovarem v Lobči u Mělníka. Oba jsou architekti, a tak když poprvé při výletě na kole zahlédli ruiny pět set let starého objektu bez oken, dveří, s propadající se střechou, opadanou omítkou a hroutícími se zdmi, spatřili v něm také potenciál a začali jej křísit. Teď za to dostali mimořádné evropské ocenění.

V obnoveném lobečském pivovaru sládek Radomír Michoin vaří pivo. Video: Právo

 
Článek

Výjimečnost udělené ceny Evropského kulturního dědictví Europa Nostra dokládá i to, že oceněné památky obvykle patří do seznamu UNESCO, navíc manželé Prouzovi jsou podle ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové první soukromí vlastníci v České republice, kteří ji získali. Sama cenu označila za památkářského Oskara.

„Je neuvěřitelné a obdivuhodné, že mladý pár po vysoké škole se rozhodl opustit komfortní byt v Praze, aby peníze z jeho prodeje mohl vložit do ruiny pivovaru v zapadlé vesnici,“ uvedla Goryzcková při čtvrtečním slavnostním odhalení ceny, která našla své místo na stěně pivovaru postaveného patrně v polovině 16. století.

Majitelé pivovaru se v historii hodně střídali, mezi nejznámější patřil i Albrecht z Valdštejna. V minulém století ale od doby válek přes období socialismu pustl a kdekdo si tady nabral dřevo, cihly a kámen na své stavení. „Prouzovi koupili zdevastovanou ruinu ne za pět minut dvanáct, ale tři hodiny po dvanácté,“ potvrzovala zpustošený stav starostka Lobče Zuzana Šimonková.

Nové lákadlo na Hukvaldech, hrad zpřístupní renesanční palác

Tipy na výlety

Manželé si objekt vyhlédli při výletu v roce 2007. „Jezdili jsme na kole a hledali někde poblíž Prahy, kde bychom mohli žít, vychovávat děti a také provozovat nějakou kulturu,“ zmínil architekt a spoluvlastník Pavel Prouza. „Býval to starý řemeslný renesanční pivovar s velkým podílem ruční práce. Koncem 19. století ho rozpohyboval parní stroj, který usnadnil práci a pomohl k většímu objemu výroby piva,“ dodal Prouza.

S manželkou, také architektkou, se pustili do úmorného díla, které je stálo spoustu práce nejen na samotné stavbě, ale i se sháněním peněz, ale za své odhodlání teď sklízí ovoce.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Parostrojní pivovar Lobeč.

Celý objekt je zrenovovaný, v pivovaru sládek Radomír Michoin vaří šest druhů piv. „Vaříme ležák, ten je nejoblíbenější, a potom naše speciály,“ prozrazoval sládek při kontrole kotlů a do jednoho na závěr vaření nasypal granule žateckého chmelu. Parní stroj, který tu na sklonku 19. století vyráběl elektřinu a poháněl tak zejména čerpadla, už sice v provozu není a varna jede v moderním režimu, ale na dvoře je složený podobný parostroj, který bude po rekonstrukci součástí zdejší expozice.

Manželé Prouzovi ale nezůstali jen u opravy celého areálu a zprovoznění pivovaru. Snaží se také přilákat do obce kulturu, takže v prostorách půdy je možné vidět různé výstavy, pořádají tady divadelní či hudební vystoupení, prohlídky pivovaru a zřídili i restauraci či možnost ubytování, takže sem mohou přijet turisté i z větší dálky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Varna pivovaru.

„Ocenění získali v kategorii záchrana a znovuvyužití památek. Unikátní je, že oni sami požádali o památkovou ochranu, obvykle to bývá u vlastníků nemovitostí naopak,“ zmínil Petr Svoboda, viceprezident nevládní organizace Europa Nostra, která se věnuje kulturnímu dědictví v Evropě.

Lobeč se tak stala jedním z významných míst na mapě Kokořínska, středních Čech i celé republiky a díky evropskému ocenění možná i Evropy.

Pivovar na Kokořínsku láká i na renesanční sladovnu

Muži

Může se vám hodit na Firmy.cz: Pivovar Lobeč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám