Hlavní obsah

V Austrálii našli rekordně velkého sklípkance jedovatého. Člověku prokousne nehet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordní, ale současně i rekordně nebezpečný nález ohlásil Australský park plazů poblíž Sydney. Do jeho péče se dostal samec obřího pavouka, sklípkance jedovatého (Atrax robustus), který měří 7,9 centimetru. Je tak dosud největším samčím exemplářem tohoto živočicha, který byl kdy objeven.

V Austrálii našli rekordně velkého sklípkance jedovatéhoVideo: AP

 
Článek

Obávaní sklípkanci patří k nejjedovatějším pavoukům na světě a jsou schopni usmrtit člověka během jedné hodiny po kousnutí. Nový přírůstek v parku nalezený na pobřeží asi 80 kilometrů severně od Sydney dostal jméno Hercules a dokázal by prokousnout i lidský nehet, napsal v pátek deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Sklípkanec jedovatý

Hercules je o jeden milimetr delší než další „nájemník“ a dosavadní rekordman – samec Colossus, který v parku žije od roku 2018.

Největším zástupcem uvedeného druhu ovšem zůstává samice Megaspider s rovnými osmi centimetry. Sklípkanci jedovatí zpravidla měří jeden až pět centimetrů, přičemž samice bývají o dost větší, nejsou ale tak smrtící jako samci.

Ti jsou pět- až šestkrát jedovatější než samice. Samčí toxin je proto obzvlášť vhodný pro výrobu protijedu.

„Něco jako jackpot“

„Jsme zvyklí, že nám lidé darují docela velké pavouky, ale dostat takto velkého samce je něco jako vyhrát jackpot,“ řekla ošetřovatelka parku Emma Teniová.

„Vzhledem k tomu, že máme ve sbírce takto velkého samce, jeho produkce jedu by mohla být obrovská. To bude pro náš program neuvěřitelně cenné,“ dodala.

Anketa

Trpíte arachnofobií
Ano, u všech pavouků
44,9 %
Ano, ale jen u velkých pavouků
27,7 %
Ne
27,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21560 čtenářů.

Park zahájil výrobu protijedů v roce 1981. Od té doby Austrálie nezaznamenala ani jeden případ úmrtí po kousnutí sklípkancem.

Tarantule způsobila nehodu v kalifornském Údolí smrti

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám