Hlavní obsah

V arktické části Ruska světélkuje sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U některých kousků přírody je někdy těžké uvěřit, že se nejedná o kouzlo, ale o vědou vysvětlitelný jev. Jedním z nich je případ svítícího sněhu u Bílého moře v Rusku. Za vše je odpovědná bioluminiscence.

Foto: Roscosmos

V arktické části Ruska je zrovna k vidění také polární záře. Ilustrační foto.

Článek

Zatímco jinde si lidé zdobí ulice vánočními světly, v málo obydlené arktické části Ruska u Bílého moře svítí samotný sníh. „Světélkují i sněhové koule, které si z toho uplácáte,“ pochvalují si místní.

Za vše může přírodní jev, zvaný bioluminiscence. Jedná se o vyzařování světla některými organismy. Živočichů, kteří tuto schopnost mají, je celá řada, od brouků, přes medúzy po hlubinné ryby.

V čínském lese nečekaně nalezli unikátního světélkujícího kovaříka. Pomohl i vědec z Olomouce

Věda a školy

V případě světélkujícího sněhu v Rusku odpovědnost padá na klanonožce, což jsou jeden až dva milimetry velcí korýši. Jedná se o vodní organismy, které tvoří významnou součást planktonu ve slaných i sladkých vodách.

Za 80 let se to stalo poprvé

Tito tvorové, kteří běžně žijí v hloubkách okolo 100 metrů pod vodou, našla pod mikroskopem ve světélkujícím sněhu pracovnice Arktické laboratoře u Bílého moře Věra Emelianenková. Tvorové, kteří jsou uvyklí nízkým teplotám, stále žili.

Co je tak nakonec možná více zarážející než samotný fakt, že sníh u bílého moře začal světélkovat, je skutečnost, že za celou 80letou existenci laboratoře, se jedná o první pozorování tohoto jevu v oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám