Hlavní obsah

V americké botanické zahradě vykvetl zmijovec titánský, květ páchne jako shnilé maso

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Stovky lidí se přišly podívat do Národní botanické zahrady ve Washingtonu, aby si nenechaly ujít vzácný okamžik. V úterý v noci tam totiž vykvetl zmijovec titánský, jehož dvoumetrový květ páchne jako shnilé maso. Rostlina kvete nepravidelně jednou za několik let nebo i dekád a doba květu je velmi krátká, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obří květ zmijovce titánského vydává mrtvolný zápachVideo: Reuters

 
Článek

Botanici vystavili 268 centimetrů vysokou rostlinu už 22. července, v plné kráse se ale ukázala až začátkem srpna. „Většinou bývá otevřená 24 až 48 hodin, někdy až tři dny,“ sdělil mluvčí zahrady Devin Dotson.

Právě v této době páchne jako hnijící maso, čímž k sobě láká opylovače. „Zapáchá jako smradlavé ponožky,“ poznamenal jeden z návštěvníků.

Zmijovec titánský pochází z deštných pralesů v Indonésii. Pěstuje se rovněž v botanických zahradách po celém světě, a pokud vykvete, bývá to považováno za senzaci. Rozkvetlý zmijovec mohli vidět lidé i u nás, například před dvěma lety v botanické zahradě v Liberci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám