Hlavní obsah

V 64 letech porodila dvojčata. Odebrala jí je sociálka

Nejvyšší soud ve Španělsku potvrdil verdikt, kterým soud souhlasil s odebráním dvojčat, která v roce 2017 porodila tehdy 64letá Mauricia Ibáñezová, z její péče. Už dříve přitom španělské úřady ženě odebraly nyní jedenáctiletou dceru. Žena je z verdiktu zdrcená a hodlá dál o své děti bojovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V roce 2017 porodila Ibáñezová na klinice asistované reprodukce ve Spojených státech dvojčata Gabriela a Marii. V nemocnici následně strávila měsíc, po deseti dnech, kdy byla s dětmi doma, zasáhly španělské úřady.

Ibáñezová uzavřela se sociálním odborem v Burgosu, kde žije, dohodu, že v případě, že to budou děti potřebovat, jim zajistí 24hodinovou péči. Úřad jí nicméně děti po deseti dnech odebral s tím, že žena není dostatečně schopná se o děti postarat ani spolupracovat s úřady.

Dvojčata byla umístěna do pěstounské péče. Nejprve rodičům v Burgosu, následně rodině ve Valladolidu. I když Ibáñezová může dál děti navštěvovat, snažila se soudně rozhodnutí úřadu zvrátit.

Loni v dubnu nicméně soud v Burgosu rozhodnutí úřadu potvrdil a toto pondělí posvětil rozsudek i španělský Nejvyšší soud. Proti jeho rozhodnutí už není odvolání, žena však může vždy po dvou letech žádat o přezkoumání rozhodnutí sociálního odboru.

O jedno dítě už přišla předtím

Není to poprvé, co bylo nyní devětašedesátileté Ibáñezové odebráno dítě. Úřady k tomu už přistoupily v roce 2014, kdy jí odebraly dceru, kterou porodila po umělém oplodnění na reprodukční klinice. Nyní jedenáctiletá Blanca žije s pěstouny v Kanadě.

Stát se matkou se bývalá úřednice rozhodla poté, co kvůli psychickým problémům odešla do předčasného důchodu. Jak připomněl deník El País, její sestra se u soudu snažila domoci toho, aby ji zbavil svéprávnosti, a Ibáñezová tak přišla o pas a nemohla vycestovat do zahraničí na reprodukční kliniku.

Soud však neshledal psychické potíže ženy natolik velké, aby ji zbavil svéprávnosti, a tak tedy žena třikrát porodila. „Rozhodla jsem se stát matkou, protože mé zkušenosti s Blancou, mým prvním dítětem, byly fantastické,“ uvedla ještě z porodnice pro list El País krátce poté, co porodila dvojčata.

Žena přivedla v 64 letech na svět dvojčata

Koktejl

„Ptala jsem se sama sebe, jestli můžu mít další. Nebojím se svého věku. Jsem stará, ale stále můžu otěhotnět. Věda a medicína je jediná možnost, kterou my starší lidé máme,“ dodala s tím, že se modlí k Bohu, aby děti nesvěřil do rukou sociálky.

Tak se nakonec stalo. Španělské úřady ještě doplnily, že důvodem odebrání dětí nebyl věk matky jako takový, ale její neschopnost poskytnout dětem patřičné zázemí. „Nemůžou snést, že jsem měla tři děti v tak vysokém věku,“ nesouhlasí s tím Ibáñezová a hodlá podat žalobu k Evropskému soudu ve Štrasburku.

Reklama

Výběr článků

Načítám