Hlavní obsah

Blue Monday, nejdepresivnější den v roce

Třetí lednové pondělí je tradičně považováno za nejdepresivnější den v roce. Takzvané „Blue Monday“ (Skleslé pondělí) vzniklo sice jako marketingový tah pro cestovní kancelář, veřejností bylo však přijato a každoročně se objevuje řada tipů, jak jej mohou lidé překonat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Skleslé pondělí mělo kdysi dokonce svoji vlastní rovnici, která má údajně dokazovat, že právě začátek ledna je vůbec nejdepresivnějším obdobím v roce. Jistý Cliff Arnall, jenž toho času pracoval na univerzitě v Cardiffu, před více než 15 lety počítal se zadlužeností, počasím či nesplněnými novoročními předsevzetími. Do toho se přidá zimní nachlazení a je vymalováno.

Později se však ukázalo, že Arnall vytvořil „zaručenou” rovnici na objednávku pro cestovní kancelář, která chtěla zvýšit v tomto období prodej letních dovolených. Od svého pracovníka dala ruce pryč i samotná univerzita.

Jak zatočit se špatnou náladou související se zimním obdobím

Styl

Faktem nicméně je, že na dodržování novoročních předsevzetí už někteří skutečně rezignovali, venku je stále dlouho tma a chmurnou náladu může upevňovat třeba i skřípající vztah. V posledních letech klidně můžeme přidat ještě nečekanou proměnnou v podobě pandemie covidu-19.

Udělejte si hezký večer

Každý rok se objeví tipy, které mají pomoci Skleslé pondělí pomoci překonat. Pokud zasáhlo i vás, vyzkoušejte obvolat přátele, vyrazte někam na kávu či skleničku vína, dopřejte si s partnerem či rodinou dobrou večeři a zachumlejte se pod deku u oblíbeného filmu.

Radost si můžete udělat i hezkým doplňkem do domácnosti nebo prostě nechte všeho být a vyrazte do přírody na krátkou procházku. Ta ostatně neuškodí skoro nikdy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám