Hlavní obsah

Ústecká zoo se pochlubila gepardími čtyřčaty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gepardí čtyřčata se v Ústí nad Labem narodila už na konci září, ale ústecká zoo tuto zprávu oznámila až nyní u příležitosti Mezinárodního dne gepardů. Jde o velký úspěch, protože chov gepardů je velmi náročný.

Foto: Andrea Balejová, Zoo Ústí nad Labem

Gepardí čtyřčata v ústecké zoo

Článek

Odchov koťat gepardů štíhlých je velice problematický, v Ústí se ten minulý nezdařil a mláďata nepřežila. Letos se malí gepardi štíhlí narodili v sedmi zoologických zahradách v Evropě, z toho však přežívají pouze vrhy ve čtyřech institucích. Pokud bude odchov ústeckých mláďat úspěšný, zůstanou v této zoo minimálně rok, než dojde k jejich odstavení od matky.

Mláďata se narodila 20. září a porod podle záznamů z kamer proběhl bez problémů. „První mládě se narodilo půl hodiny po půlnoci a to poslední, čtvrté, krátce po třetí hodině ranní,“ uvedla chovatelka Věra Malířová.

Vícečetné vrhy jsou pro gepardy přirozené. „Odchov jediného mláděte není efektivní investicí pro samici a pro stimulaci laktace je třeba sání více mláďat. Čtyři mláďata jsou v tomto ohledu ideální,“ řekla vedoucí zoologického útvaru Petra Padalíková.

Bylo s ní jenom trápení. Tygřici Satu nahradí v Brně mladá kočka

Koktejl

Ústecká samice rodila již podruhé a o mláďata se podle chovatelů stará vzorně. Její první odchov v loňském roce se ovšem nezdařil a mláďata musela být letos začátkem roku kvůli nevyléčitelné nemoci uspána.

Odchov probíhá přirozeně, tým zoologů a chovatelů do něj nijak nezasahuje. Nutné jsou však pravidelné veterinární kontroly a monitoring. „Mláďata se zdárně vyvíjejí a proběhla také nutná vakcinace. Již při dřívějších prohlídkách bylo zjištěno pohlaví, jedná se o jednoho samce a tři samice,“ uvedla veterinární lékařka Jana Matoušková.

Ústecká zoo chová dvě samice a jednoho samce. Nezbytné jsou samostatné chovatelské prostory pro samce a pro samice, protože mimo říji musejí být zvířata zcela oddělena. Pro úspěšné spojení je podle chovatelů zásadní vystihnout správný čas. „Náš chovný pár gepardů je mladý, v letošním roce jsme se je pokoušeli spojit od jara. Ten správný okamžik nastal až v červnu, kdy se podařilo vystihnout vrchol říje,“ doplnila chovatelka Věra Malířová.

Návštěvníci zatím malé gepardy vidět nemohou, ale až to bude možné, zoo to oznámí. Pro samici i mláďata je totiž nyní stále velmi důležitý klid. „Děkujeme návštěvníkům za trpělivost. Zatím máme důvod k radosti, byť ještě nemáme vyhráno,“ doplnila ředitelka ústecké zoo Ilona Pšenková.

Zlínská zoo získala nového jaguářího samce. Je temně černý

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám