Hlavní obsah

Unesli jej hned po narození, po 42 letech se v USA poprvé setkal s matkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaačtyřicetiletému Američanovi se podařilo najít svou biologickou matku, které ho sebrali krátce po porodu. Následně byl prodán k adopci a téměř celý život si myslel, že jeho biologičtí příbuzní už nežijí.

Muž z Virginie, ukradený hned po porodu, se poprvé v životě setkal s biologickou matkouVideo: Reuters

 
Článek

Jimmy Lippert Thyden z Virginie žil až donedávna v přesvědčení, že nemá žádné biologické příbuzné.

Na začátku roku však narazil na příběh adoptovaného dítěte, které v dospělosti našlo své rodiče v Chile. Jimmy se proto rozhodl také zkusit štěstí, a to prostřednictvím DNA testu na platformě MyHeritage.

Díky němu zjistil, že rovněž pochází z Chile, a také našel svého bratrance, s jehož pomocí začal hledat další příbuzné. A ukázalo se, že Maria Angelica Gonzalezová, jež byla v adopčních dokumentech uvedena jako jeho matka, navzdory původním informacím stále žije.

Ženy z opačných konců světa zjistily, že jsou sestry. Nikdy předtím se neviděly

Koktejl

Jimmy se snažil matku kontaktovat, ale ta na jeho pokusy nereagovala, protože si myslela, že jde o nějakého podvodníka.

Pomohlo až to, když jí Jimmy poslal řadu fotografií, například ze svatby, s rodinou nebo z působení v armádě. „Snažil jsem se tím zdokumentovat 42 let, které jí vzali,“ vysvětlil Jimmy.

Do Chile se s radostí vydal společně s manželkou i dvěma dcerami, ale na místě ho přemohly emoce. Úplně mi došel dech, síla okamžiku mě dusila. Jak můžete někoho obejmout tak, abyste mu vynahradili 42 let?“ vysvětlil později.

Pro jeho matku byl však tento moment přinejmenším stejně těžký. „Ani nevíš, kolik oceánů jsem kvůli tobě proplakala, kolik nocí jsem se modlila, aby mě bůh nechal žít, dokud se nedozvím, co se ti stalo,“ řekla Maria při prvním setkání.

V jejím domě čekali Jimmyho i další členové rodiny, mimo jiné totiž zjistil, že má čtyři bratry a sestru.

A také tam bylo připraveno 42 nafukovacích balónků, každý reprezentoval jeden rok. „V praskání těch balónků byla veliká síla toho, že jsem tam se svou rodinou a že můžeme dohnat, co bylo ztraceno,“ vysvětlil Jimmy.

Desetitisíce podobných případů

Předčasně narozeného Jimmyho odebrali Marii pracovníci nemocnice prakticky ihned po porodu a odnesli jej do inkubátoru.

Když jej pak chtěla později vidět, dozvěděla se, že její dítě zemřelo a jeho tělo bylo zlikvidováno. Podle neziskové organizace Nos Buscamos, která s hledáním Jimmyho matky také pomáhala, však šlo o vcelku standardní scénář.

Organizace odhaduje, že v sedmdesátých a osmdesátých letech, za vlády Augusta Pinocheta, podobným způsobem zmizelo několik desítek tisíc chilských dětí.

„Tyto děti byly ukradeny z chudých rodin ženám, které nevěděly, jak se bránit,“ doplnila Constanza del Riová, zakladatelka a ředitelka Nos Buscamos.

Šťastný konec Jimmyho příběhu je však naprosto výjimečný, naznačil server Fox News. V Chile se například setkal s jedním vyšetřovatelem, jenž se únosy z té doby zabývá.

Jeho tým však má na starost tisíce podobných případů, takže s velmi velkou pravděpodobností nebudou vyřešeny ani zdaleka všechny.

A povzbudivé zprávy nemá ani chilský velvyslanec ve Spojených státech Juan Gabriel Valdes, s nímž se Jimmy také sešel. Podle něj totiž neexistuje žádný mechanismus, který by lidem se stejným osudem jako Jimmy nějakým způsobem pomohl.

Adoptovaný syn se po 58 letech setkal se svou biologickou matkou

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám