Hlavní obsah

Unesl vrtulník a pokusil se manželku vysvobodit z vězení. Skončilo to fiaskem

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad ženskou věznicí v bruselské čtvrti Berkendaal bylo v pátek rušno. Čtyřiadvacetiletý Mike Gielen totiž unesl vrtulník, pomocí něhož chtěl vysvobodit z vězení svou o tři roky starší manželku. Plánovaný útěk z vězení ve stylu akčních filmů nebo Pabla Escobara však vůbec nedopadl podle jeho představ.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V pátek nastoupil Gielen se svými dvěma kumpány do helikoptéry, kterou si pronajal na vyhlídkový let, vyzbrojen replikou zbraně a pevným odhodláním. Jakmile byl vrtulník ve vzduchu, vytáhl Gielen „zbraň“ a donutil pilotku, aby zamířila nad Berkendaal.

V této čtvrti se nachází ženská věznice a v ní je zavřená Gielenova manželka, sedmadvacetiletá Kristel Appeltová. Ta za mřížemi sedí už dva roky, je hlavní podezřelou v případu vraždy svého bývalého přítele.

Ani Gielen není žádný beránek. Je to odsouzený pašerák drog a se svou ženou se poznali minulý rok ve smíšené věznici v Hasseltu. „Když za mnou i za Kristel přišly návštěvy, narazili jsme na sebe na chodbě,“ uvedl loni Gielen, když loni popisoval neobvyklý sňatek pro belgické noviny Het Belang van Limbur. „Protože jsme se nemohli jinak vidět, oba jsme se zapsali na počítačové kurzy. To byla jediná šance, jak být spolu,“ uvedl tehdy Gielen.

Zatímco on vězení opustil, jeho láska dál zůstává za mřížemi. Proto v pátek zamířil s helikoptérou nad věznici. Plán byl jednoduchý: přistát na vězeňském dvoře, naložit Appeltovou a dostat se co nejrychleji pryč.

Pátrání po pachateli trvalo pouhý den

Jenže nikdy nic nejde přesně podle plánu a ten Gielenův se začal bortit hned v počátku. Pilotka se dostala nad věznici, jenže zjistila, že přistát na dvoře s helikoptérou jednoduše není možné. Vrtulník proto několikrát nad věznicí jen bezmocně přeletěl.

Vězeňkyně na vrtulník vesele pokřikovaly a mávaly mu, jenže Gielen to nejspíš nevnímal. Z kroužení v nakloněném stroji se mu udělalo špatně a podle očitých svědků pětkrát vystrčil hlavu z vrtulníku, aby se mohl vyzvracet.

Nakonec mu nezbylo než pokynout pilotce, aby odletěla k Hélécine, městečku východně od Bruselu. Tam na něj čekal jeho otčím s vozem, kterým měl pár uprchnout. Čtveřice mužů ale nakonec musela zmizet sama.

Uprchlí vězni nechali dozorcům v cele hodně netradiční vzkaz

Koktejl

Rozsáhlé pátrání skončilo vlastně dříve, než pořádně začalo. Policisté totiž zjistili, že se Giele při objednávce vrtulníku na letišti Deurne nedaleko Antverp podepsal vlastním jménem. Druhý den proto on, jeho otčím a Gielenovi dva komplicové ve věku 18 a 22 let zamířili za mříže s pouty na rukou.

„Mohu potvrdit, že můj klient přiznal, že chtěl osvobodit manželku z věznice. Zdá se, že celá věc byla naplánována velmi amatérsky,“ uvedl Tom van Overbeke, Gielenův právník. Gielena a jeho komplice čeká obvinění z ozbrojené loupeže, spolčování se za účelem páchání trestné činnosti, nezákonné omezení svobody a pokus o útěk.

Reklama

Výběr článků

Načítám