Hlavní obsah

Umění, ze kterého se točí hlava

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Hyde Park v australské metropoli Sydney na měsíc osídlila originální umělecká instalace. Ta má minimálně dva cíle. Poplést návštěvníkům parku hlavu a zdůraznit krásu zdejší zeleně.

BEZ KOMENTÁŘE: Park v Sydney má novou turistickou atrakci

 
Článek

Na dobu jednoho měsíce obsadila od 20. září Hyde Park v australském Sydney zrcadla. Na 81 štíhlých zrcadlových sloupků vytváří tisíce obrazů měnících se podle denní doby, počasí i toho, kdo zrovna stojí opodál.

Z celkem 324 zrcadlových ploch se kolemjdoucím točí hlava. Jakmile se ocitnou v zrcadlovém bludišti, jen těžko chvílemi rozeznávají, co je realita a co pouze její odraz, kdy se napraženou rukou dotknou trávy a kdy chladné plochy zrcadla.

Tvůrci instalace, skupina architektů z Nového Zélandu, přesně o tohle usilovali. Lidé mají mezi zrcadly objevit tenkou hranici mezi iluzí a skutečností, mají zbystřit své smysly. Navíc zrcadla znásobují zeleň Hyde Parku.

Foto: Profimedia.cz

Kolik lidí na obrázku prochází mezi zrcadly? Zmatené odrazy počty komplikují.

Procházka, zážitek i focení je v instalaci nazvané Field (Pole) zcela zdarma, a to kdykoliv. Znamená zkrátka neobvyklé zpestření pro ty, kteří parkem procházejí. Řada turistů i místních se sem ovšem aktuálně vydává právě kvůli zrcadlům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám