Hlavní obsah

Umělec prodal za statisíce neviditelné dílo

Za 18 tisíc dolarů, v přepočtu 376 tisíc korun, prodal italský umělec Salvatore Garau svou „neviditelnou“ sochu. Dílo podle autorových slov fyzicky neexistuje, je jen v jeho mysli. Přesto k němu vydal pokyny, jak ho vystavit, informoval server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Umělec neviditelnou sochu pojmenoval Io Sono, což znamená Já jsem. Podle 67letého Garaua musí být jeho dílo vystaveno v soukromé místnosti a nesmí mu nic překážet. Má být zasazeno do prostoru, který má na délku i šířku zhruba metr a půl. Osvětlení je volitelné vzhledem k tomu, že výtvor vlastně nemůže nikdo vidět.

Na umělce se po prodeji díla snesla kritika za to, že je jeho socha imateriální, tedy, že fyzicky neexistuje. Garau na to reagoval, že jde v podstatě o vzduchoprázdno, které ale má svou energii.

„Vakuum není nic jiného než prostor plný energie, a i když ho vyprázdníme a nic v něm nezbyde, podle Heisenbergova principu neurčitosti i tohle nic něco váží. Má energii, která je kondenzována a transformována do částic,“ hájil se umělec. „Koneckonců, nepřisuzujeme tvary i Bohu, kterého jsme nikdy neviděli?“ dodal.

V minulém týdnu Garau vystavil v Milánu další neviditelnou sochu. Pojmenoval ji Buddha při rozjímání, nehmotný objekt ohraničil na náměstí Piazza della Scala čtvercem z pásky. „Teď existuje a v tomto prostoru zůstane navždy. Nevidíte nic, ale je tam. Dílo je ze vzduchu a ducha,“ uzavřel.

Banány v akci, umělkyně se na slupkách vyřádila

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám