Hlavní obsah

Banány v akci, umělkyně se na slupkách vyřádila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na čem všem je možné vytvořit obraz? Asi téměř na čemkoli, co vás napadne, třeba i na slupce od banánu. Přesně to se podařilo britské umělkyni Anně Chojnické, která už má za sebou 400 takových výtvorů. Vše začalo tím, že se nudila během lockdownu.

Foto: Profimedia.cz

Anna Chojnická vytváří umění na banánové slupky.

Článek

Výkřik, Mona Lisa, ale i vlastní autorské motivy, třeba obraz již zesnulého válečného veterána sira Toma Moora nebo Bílé útesy doverské. To vše se podařilo Britce přenést na banánové slupky.

Vše začalo tím, že se Anna Chojnická během pandemie neskutečně nudila. Natolik, že začala píchat hřebenem do banánu. Tak zjistila, že slupka vytváří po narušení své struktury zajímavé vzory. Uvědomila si, že tyto skvrny lze upravovat do různých tvarů a vlastně tak na banán kreslit.

Pomocí páradla na švy se pustila do díla a začala vytvářet obrazy na banánové slupky. Je jasné, že takové dílo zubu času příliš dlouho neodolá. A tak si umělkyně každý svůj výtvor nafotila a dala na svůj Instagram.

Nevěděli, že kýble patří k výstavě. Zničili dílo za miliony

Koktejl

Zde můžeme sledovat i proces, jakým svá díla tvoří. Nejprve umělkyně vytvoří ty nejtmavší odstíny a poté postupně stále menším tlakem vytváří světlejší části „obrazu“. Nakonec zůstává část, která je světlá a nepoškozená.

Přestože svá díla nemůže Anna Chojnická prodávat, protože každé z nich dřív nebo později skončí v koši a obraz vydrží na banánu neměnný jen několik minut, rozhodla se nabyté popularity svého umění využít a vybírá peníze na charitu FareShare, která bojuje proti plýtvání jídlem. Svému umění tak chce dát i společenský rozměr.

Reklama

Výběr článků

Načítám