Hlavní obsah

Umělá inteligence rozmluvila opavské legendy. Videomapping na fasádě Bredy sledovaly v mrazu dvě tisícovky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

„Po Opavě přijde Brno, po Brně Praha a potom vaše Vídeň. Brouk, Babka, Baťa a ostatní všichni žabaři na poli obchodnickém, ať potom puknou závistí. Přesně tato slova použil podle fiktivního rozhovoru obchodník a podnikatel David Weinstein, když lanařil pro stavbu svého obchodního domu Breda v Opavě architekta Leopolda Bauera.

Videomapping promítaný na průčelí opavského obchodního domu Breda Video: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

Rozhovor si v neděli vpodvečer coby jeden z vrcholů opavského adventu vyslechly zhruba dvě tisícovky Opavanů. Nic jim přitom nevadilo, že stojí na mrazu a někteří i v závějích.

Videomapping promítaný na průčelí někdejší opavské chlouby, obchodního domu Breda, který léta chátral a před zničením ho zachránilo město, zorganizoval Spolek na záchranu obchodního domu Breda. Protože se na objektu z roku 1928 dělá rekonstrukce fasády a všech oken, nemohla být Breda slavnostně nazdobena. Plachta, která zakrývá lešení, tak alespoň posloužila jako promítací plátno.

„On to v podstatě nebyl nějaká aktuální nápad. Už vloni, když byl koncert k oslavám 150. narození Leopolda Bauera, tak jsme tu skeč, která se promítala, měli na tom koncertě,“ vysvětlila Linda Bittová, zakladatelka spolku s tím, že smyslem nebylo jen uctít Bredu, coby opravdový skvost Opavy, ale také s mírným předstihem oslavit 150. výročí narození Davida Weinsteina, které připadá na příští rok

Na vývoji unikátního přibližně desetiminutového videomappingu se podílela umělá inteligence. „Díky rodákovi z Opavy Petrovi Vlčkovi jsme Davida Weinsteina a Leopolda Bauera oživili, hlasy jim propůjčili herci Miloslav Mejzlík a Hynek Čermák,“ sdělila. Lidé měli možnost vidět a slyšet fiktivní rozhovor hned dvakrát. A na konci obou zněl potlesk.

Fakt, že se město snaží Bredu, která dvě desetiletí chátrala, zachránit, potvrdil lidem primátor Tomáš Navrátil (ANO), který si přišel rozhovor také vyslechnout. Lidem prozradil, že do architektonické soutěže se přihlásilo 40 architektonických studií. „Z toho pět zahraničních, takže věřím, že brzy budeme mít vítěze a s touto krásnou budovou se něco stane. A že za pár let ji otevřeme a bude sloužit tady pro nás,“ poukázal primátor.

Rozhodnuto: Zchátralou budovu opavské Bredy koupí město

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám