Hlavní obsah

Rozhodnuto: Zchátralou budovu opavské Bredy koupí město

Opava

Novým vlastníkem zchátralé historické budovy obchodního domu Breda, který je od roku 2012 uzavřený, se stane město Opava. Po velmi emotivní, dlouhé a bouřlivé debatě o tom v pondělí v podvečer rozhodlo zdejší zastupitelstvo, a to velkou většinou hlasů. Město zaplatí konkurznímu správci za převod nemovitosti 39,5 milionů korun.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Na chátrajícím obchodním domě Breda v Opavě 27. listopadu 2021 rozsvítili vánoční osvětlení.

Článek

Zastupitelstvo rozhodlo po týdnu od slavnostního rozsvícení fasády obchodního domu, které zorganizovala skupina nadšenců v čele s místní patriotkou Lindou Bittovou a výtvarníkem Kurtem Gebauerem.

Rozsvícení domu bylo symbolickou tečkou za úspěšnou sbírkou, do které místní lidé prostřednictvím jednoho z crowdfundingových portálů poslali přes 528 tisíc. Díky úspěchu sbírky v nejbližších týdnech začnou nejen opravy hydroizolace střech, ale také práce na odvodnění kopule.

Architektonická perla

Obchodní dům Breda je jednou z nejkrásnějších novodobých památek, které v Opavě zůstaly zachovány po druhé světové válce. Budovu, jejímž autorem je významný architekt Leopold Bauer, zprivatizoval zdejší kontroverzní podnikatel Kamil Kolek, jemuž se ale podnikání nedařilo. Firma, která budovu vlastnila, je v insolvenčním řízení.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Specialista připravuje vánoční osvětlení, 27. listopadu 2021 na chátrajícím obchodním domě Breda v Opavě.

Podle plánů radnice by objekt měl být z jedné poloviny využíván komerčně, z druhé pak pro kulturní a společenské účely. Náklady na rekonstrukci se podle posledních odhadů pohybují kolem 300 milionů, které by mohly být zčásti financovány z dotací. Samotný provoz chce město částečně hradit z výnosů z nájemného a částečně dotovat.

Projekt počítá s tím, že ve dvou z šesti pater vznikne celoroční tržnice a další prostory pro komerční využití, jedno patro chce město využít pro komunitní centrum. Ve dvou patrech by pak vznikly galerie, jedna má být věnována africkým sbírkám a prezentaci místní rodačky Joy Adamsonové, a na druhé by měl participovat opavský Institut tvůrčí fotografie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám