Hlavní obsah

Ukrajinská pošta vydává výroční známku, Putin si ji za rámeček nedá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci týdne, 24. února, uplyne rok od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Ukrajinská pošta (Ukrpošta) se proto rozhodla vydat speciální edici poštovních známek, na kterých je zobrazeno dílo britského streetartového umělce Banksyho. To se objevilo na podzim loňského roku na troskách domu v Boroďance nedaleko Kyjeva.

Foto: Ukrposhta, Bez zdroje

Banksyho dílo v Boroďance.

Článek

Banksy na Ukrajině vytvořil hned několik kreseb. Na jedné z nich je znázorněn i chlapec porážející dospělého muže v judu. Oním mužem není nikdo jiný než Vladimir Putin. Dílo se nyní stalo předlohou nové výroční známky, která má symbolizovat už roční statečné vzdorování ruské agresi.

Putin se často chlubí tím, jak dobře judo ovládá, je držitelem černého pásku.

Ukrajinská pošta vydá celkem 1,5 milionu známek, k dostání budou na arších po šesti kusech. Jeden arch vyjde zájemce na oficiálních webových stránkách Ukrpošty na 180 ukrajinských hřiven, v přepočtu tedy lehce přes sto korun.

Foto: Profimedia.cz

Banksyho dílo v Boroďance.

Zhruba čtvrtinu částky věnuje Ukrpošta na „charitativní účely“, jak píše Ukrajinská nezávislá informační agentura zpráv (UNIAN).

Předobjednávky jsou spuštěny na stránkách od pondělí 20. února. Při prodeji platí omezení maximálně 10 archů na osobu.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Putin se často chlubí svým uměním juda. Snímek je z roku 2019.

Na samotné známce je kromě Banksyho díla také heslo: PTN PNH! (Путін, пішов на хуй), v mírnějším překladu: Putine, jdi do prdele. To bylo poprvé veřejně použito už v roce 2014, kdy se objevilo na transparentech fotbalových ultras Metalistu Charkov, a později jej převzaly i další ukrajinské fotbalové kluby. Dále se heslo rozšířilo i mezi nefotbalovou veřejnost a stalo se jedním z protiruských symbolů.

Zloději, který u Kyjeva vyřízl z fasády Banksyho dílo, hrozí 12 let vězení

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám