Hlavní obsah

Ukradli milionovou sbírku pokémonů, majitel se zhroutil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na šikmou plochu přivedla tři mladé muže v bretaňském Montfort-sur-Meu touha po kartičkách s pokémony. Dva z nich se vloupali do domu člověka, o němž věděli, že je držitelem sbírky 100 tisíc legendárních obrázků. Její část ukradli a majitele brutálně zbili.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Loupež podle deníku Sud Ouest provedli pachatelé ve věku 21 a 32 let. Po proniknutí do domu srazili oběť ranami pěstí do obličeje a hrudníku a přinutili ji, aby jim ukázala, kde má kartičky s nejvyšší tržní hodnotou.

Vetřelci si odnesli asi polovinu sbírky, kterou majitel shromažďoval deset let a cenil si ji na 100 tisíc eur (2,5 mil. Kč). Lup nastrkali do dvaceti plastových pytlů na odpadky a ty poté ukryli v jedné garáži.

Některé pytle s odpadky se ale při útěku roztrhly, přičemž z nich vypadly i kartičky, na nichž zloději zanechali otisky prstů. To usnadnilo jejich identifikaci a minulý týden, necelý rok po loupeži, stanuli před soudem v Rennes.

Před porotou oba muži vyjádřili „lítost“. Tvrdili, že šlo o „neuvážený čin po dvou nebo třech skleničkách“ alkoholu.

Hlavnímu pachateli, 21letému muži, jenž oběť bil a držel na zemi, soud nakonec vyměřil dva roky vězení. Druhý, 32letý muž, dostal také dva roky, ale z toho dvanáct měsíců s podmíněným odkladem.

Před soudem stanul ještě třetí muž, nevlastní bratr jednoho z pachatelů. Ten se na vloupání přímo nepodílel, pouze si vyzvedl pytle s kořistí z garáže.

Investoval vše, co vydělal

Některé kartičky stačil na internetu rozprodat, za což utržil celkem 392 eur (9800 Kč). Od soudu odešel s osmiměsíčním podmíněným trestem za přijímání kradeného zboží.

Okradený majitel cenné sbírky, povoláním opravář mobilních telefonů, se po činu psychicky zhroutil a dodnes je v péči psychologa. Kartičky s pokémony ve svém bytě léta pečlivě třídil podle kategorií a hodnoty.

„Vložil jsem to toho všechno, co jsem v životě vydělal. Nadšence se sbírkami, jako je ta moje, spočítáte na prstech jedné ruky,“ uvedl poškozený. O část ukradené sbírky definitivně přišel, protože policisté ji už nedokázali vypátrat.

Muž z Marylandu po nocích odpaloval bomby ve městě, usvědčily ho kartičky s Pokémony

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám