Hlavní obsah

Uhynula slonice Dida, slavná vůdkyně stáda v Keni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen málokterá slonice byla v Keni tak známá jako Dida, přezdívaná též královna Tsavo. Právě v tomto keňském národním parku měla na starosti své početné stádo, které dokázala provést krizemi a náročnými lety. To skončilo, slonice uhynula stářím, informoval server BBC s odkazem na keňské úřady.

Foto: Kenya Wildlife Service

Slonice Dida na starším snímku

Článek

Věk samice byl odhadován mezi 60 a 65 lety, což je horní hranice délky života slonů žijících ve volné přírodě.

„Dida byla skutečnou ikonou Tsava. Své stádo vedla v mnoha ročních obdobích a náročných časech,“ uvedl keňský Úřad pro ochranu divoké přírody na svém twitterovém účtu s připomínkou, že se slonice stala hvězdou mnoha dokumentárních filmů i ikonickou turistickou atrakcí.

Pozornost návštěvníků národního parku přitahovala zejména svými výjimečně dlouhými kly.

Loni uhynulo v Keni 179 slonů. Nemohou za to primárně pytláci, se kterými Keňa v posledních letech relativně úspěšně bojuje, ale sucho, které sužuje východní Afriku.

Úřady uvedly, že se snaží zachraňovat životy zvířat různými opatřeními – od hloubení vrtů až po transport vody do vyschlých nádrží a přehrad.

Když slona bolí kel. Úřadovat musely pily a velké vrtáky

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám