Hlavní obsah

Když slona bolí kel. Úřadovat musely pily a velké vrtáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestnáctiletou slonici Madhubalu z pákistánského Karáčí už nebude bolet zub. Osmičlenný tým z organizace ochránců přírody Four Paws ji ve středu uspal a vyvrtal kel, který ji bolel několik let. Píše o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Slonici museli odoperovat zanícený kelVideo: Reuters

 
Článek

Slonici, pojmenované po známé indické herečce, zakryli oči a přivázali nohy k postranním tyčím, které ji podpíraly, zatímco byla pod sedativy.

Veterináři si museli vzít na pomoc vrtačky a další velké chirurgické nástroje, aby byli schopni odstranit zanícený kel, který byl už poškozený, a vyprostit se dal jenom po částech. „Po tak dlouhém zánětu je tkáň tak křehká a tenká, že není možné to vytáhnout vcelku, láme se to,“ řekla veterinářka Marina Ivanovová, když byl kel venku.

Endoskopické vyšetření před zákrokem ukázalo, že vnitřní část klu měří 31 centimetrů. „Teď je důležité zaměřit se na léčbu po zákroku, po odstraněném klu zůstane velká otevřená rána, bude nutné ji každodenně čistit,“ řekla Ivanovová.

Slon v Indii zabil ženu. Pak přišel na pohřeb a pošlapal její ostatky

Koktejl

O Madhubalu bude po operaci pečovat zoo v Karáčí. Madhubala byla jako slůně odchycena v Tanzanii, odloučena od matky a převezena před 14 lety do Pákistánu. „Jsme šťastní, že se podařilo poprvé provést takový zákrok v této zoo na stojícím zvířeti, které nebylo pod celkovou anestezií. Pro tohoto slona by to bylo nebezpečné a mohlo by to skončit jeho smrtí, to jsme nechtěli,“ řekl Amir Chalíl, který tým veterinářů vedl.

Jeho skupina se musí postarat ještě o dva africké slony, kteří žijí v Karáčí. Podle Chalíla jsou v lepším stavu než Madhubala, mají potíže s nohama, ale léčba už začala přede dvěma měsíci.

Reklama

Výběr článků

Načítám