Hlavní obsah

Účet za královskou svatbu? Téměř miliarda

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu se na hradě Windsor západně od Londýna koná svatba prince Harryho a americké herečky Meghan Markleové, z níž Novinky nabídnou živý přenos. Rozebírá se každý detail této události a na přetřes přišly samozřejmě i finanční náklady. Ty by se prý mohly vyšplhat v přepočtu až k jedné miliardě korun.

Foto: Eddie Mulholland, ČTK/AP

Princ Harry a Meghan Markleová.

Článek

Odhad nákladů na spočítala společnost Bridebook, která se věnuje plánování svateb. Vyšla jí částka 32 miliónů liber, tedy asi zhruba 940 miliónů korun. Z této sumy tvoří drtivou většinu, konkrétně 30 miliónů liber, náklady na bezpečnost. Třeba jen systém ochrany proti dronům přijde na milión liber.

Po odečtení těchto nákladů zbývají dva milióny liber (60 miliónů korun) na samotnou svatbu, což už se nezdá tolik, stále se však jedná o více než stonásobek britského národního průměru.

Květinová výzdoba v přepočtu vyjde na 3,2 miliónu korun, jídlo a pití na více než 14 miliónů korun a k tomu navíc svatební dort za necelých 1,5 miliónu korun. Hudební produkce bude podle odhadu stát kolem 10 miliónů korun.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svatební obřad se koná na hradě Windsor západně od LondýnaVideo: Reuters

Královská rodina si u hradu Windsor nemusí na rozdíl od běžných smrtelníků dělat starosti s účtem za pronájem lokace, potřebuje ale velkoplošný stan na jednu z recepcí. Jeho pronájem není levný, se všemi náklady okolo činí přes 10 miliónů korun.

Zapomenout se nesmí ani na základní potřeby, konkrétně toalety. Obyčejné plastové budky by u hostů zvyklých na lepší standardy asi neuspěly, je proto potřeba lepší kvalita. A ta vyjde na zhruba milión korun.

Kdo to zaplatí?

Královská rodina podle dřívějšího prohlášení uhradí většinu nákladů za svatbu samotnou. Předpokládá se, že svatební šaty, které nejspíš přijdou na pěkných pár miliónů, si Meghan Markleová zaplatí sama. Zbytek, což znamená zmíněných 30 miliónů liber, zaplatí daňoví poplatníci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svatby členů britské královské rodinyVideo: Reuters

Celkové náklady jsou vyšší než u svatby prince Williama a Kate (odhaduje se, že jejich svatba vyšla na 20 miliónů liber), stále se však jedná o výrazně nižší částku než u svatby prince Charlese a Diany v roce 1981. Ta podle listu The Daily Telegraph vyšla při započtení inflace na 84 miliónů liber.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám